1967 reste Gunnar Thorén och hans hustru Berit till det som då var en liten förlossningsklinik i Centralafrikanska republiken och staden Gamboula. På 60-talet rustades kliniken upp, och ett sjukhus började ta form i byn. Ingatorpsparet Rakel och Stig Artmark, som också varit missionärer i Afrika många år, har också hjälpt till att få det här sjukhuset att växa fram.
Blandade känslor
Gunnar och Berit Thorén från Rydsnäs arbetade i två perioder mellan 1967 till 1975 som läkare respektive barnmorska på sjukhuset i Gamboula. I veckan visade de bilder för Elimförsamlingen från deras senaste resa för två månader sen. Men det var med blandade känslor som Gunnar Thorén beskrev det senaste besöket på sjukhuset. Ekonomifrågan har påverkat den lilla byn, och hela landet, negativt.
- Ekonomin i landet är sämre, och även den enskilda privatekonomin är sämre. Folket har inte alltid råd att gå till läkare när de blir sjuka, de ligger ibland hemma och dör för att de inte har pengar, säger Gunnar Thorén och fortsätter:
- Många barn dör främst av Malaria och diarréer, samt av undernäring. Den ekonomiska krisen slår hårdare där, folket får inte avsättning för de produkterna som de tillverkar, exempelvis kaffe, diamanter med mera.
Men det var även positivt att återse sjukhuset i Gamboula säger Gunnar Thorén.
- De har till exempel en stor afrikansk personalstyrka där nu. Och en svensk läkare. Sen utbildar de vårdpersonal på sjukhuset också, berättar Gunnar Thorén.
Stort behov av svenskt stöd i Afrika
När världsekonomin är som den är drabbar situationen alla, men de som det slår hårdast på är personer som redan är fattiga. Det säger Gunnar Thorén, pensionerad läkare som arbetat flera år i Afrika, när han nyligen besökte Elimförsamlingen i Ingatorp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!