Stort intresse för gamla bilar

Precis när starten för det årliga veteranbilsrallyt skulle vara sprack himlen upp, vilket gjorde att det var fler förare än de anmälda 40 som kom. Dessutom var det många nyfikna Eksjöbor som stannade till och tog sig en extra titt på de gamla veteranbilarna.

Sune och Lillian Pettersson deltog på Eksjös veteranbilsrally med en röd PV 59:a. De var själva 60-talsklädda för att matcha bilen.

Sune och Lillian Pettersson deltog på Eksjös veteranbilsrally med en röd PV 59:a. De var själva 60-talsklädda för att matcha bilen.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-07-30 07:00

Det var fjärde året som Svensk handel och veteranbilsentusiasten Conny Larsson arrangerade veteranbilsrally i Eksjö.
Precis som föregående år gick starten vid Stora torget, där drygt 50 gamla bilar av olika typer och årsmodeller samlades.
Sune och Lillian Pettersson från Grimstorp deltog för tredje året i rallyt. Men inte med sin blåa B16 som tidigare år, utan den här gången med en röd PV 59:a. Som alltid när paret är ute och visar upp sina bilar var de 60-talsklädda och matchade bilen både tidsenligt och färgmässigt.
Sune är klädd i en brynja, slips och hade förstås de klassiska myggjagarna på fötterna, precis som Lillian. Hon har äkta nylonstrumpor, underkjol och kattglasögon - allt som varit populärt på 1960-talet.
Inte nog med det. Hela bilen är fylld med prylar från samma tid. Dockan Lisa, en grammofon, en kaffekanna, en rakapparat och en tablettask ligger i baksätet och i bagaget finns ytterligare en hel väska med olika saker.
- Det är idylliskt med sådana här små träffar. Vi får alltid mycket uppskattning får folk. De blir glada och de gör oss glada, säger Sune och menar att många har minnen från de gamla bilarna och har alltid en historia att berätta.
I sommar har paret Pettersson åkt 400 mil med sin röda PV och deltagit i olika tillställningar där de blivit både etta, tvåa och trea.
- En hel del priser har det blivit, både för kläderna och för bilen, säger Lillian och tillägger att det bara finns två till PV av den årsmodellen som de har inregistrerade i Sverige.
Bengt Bardh från Bankeryd står en bit bort med sin gula Minitusen, en så kallad Hundkoja från 1973.
Han har haft den i sex år och åkt runt med den på uppvisningar i bland annat Falköping, Nässjö, Skövde och Aneby. Men det är första gången han är i Eksjö. Han är mycket i garaget och fixar med bilen på vintern.
- Många småbarn brukar komma fram och säga att jag har en söt bil. Det är också många äldre som berättar att de haft den här typen av bil som bruksbil förr.
Mikael Karlsson från Ekenässjön har en bil som påminner om Bengts.
Fast Mikaels är en grön Minicooper från 1998.
- Det är 90-talets namn för bilen. Det finns 18 olika sorters namn för samma modell, säger Mikael och räknar upp en del som alla innehåller någon form av ordet Mini.
Man förstår ju varför för bilen är verkligen liten. Mikael berättar att den drar 0,5 liter i bensin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om