Studiecirkel för förståndshandikappade

Studieförbundet Vuxenskolan kör igång en studiecirkel som heter Hälsokörkortet. Det enda kravet för att delta är att man har en lätt till måttlig utvecklingsstörning och är bosatt i Eksjö eller Nässjö kommun.

Cirkelledare Maggis Larsson Alldén och projektledare Britt-Marie Kilskog har länge förberett projektet Hälsokörkortet. Nu kör studiecirkeln snart igång. Foto: Rebecca Carlsson

Cirkelledare Maggis Larsson Alldén och projektledare Britt-Marie Kilskog har länge förberett projektet Hälsokörkortet. Nu kör studiecirkeln snart igång. Foto: Rebecca Carlsson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-10-20 04:26

Britt-Marie Kileskog är projektledare för Hälsokörkortet som finansieras av Allmänna Arvsfonden. Det två och ett halvt år långa projektet riktar sig till personer som gått ut skolan, som är lätt till måttligt förståndshandikappad och eventuellt även till anhöriga.
Syftet är att lära ut hälsa och bra levnadsvanor på ett roligt sätt.
- Det handlar inte bara om att motionera och att äta rätt utan det är också mycket skapande verksamhet och kultur, berättar Britt-Marie och säger att personalen på dagscenter och assistenter även har en viktig roll.
Brukarna lyssnar många gånger på dem och därför är det viktigt att de hjälper till med motivationen.
Projektet är upplagt på fyra terminer där brukarna går en gång i veckan. Personal på dagscenter och liknande kommer också att få en föreläsning en gång per termin plus att de kommer att delta två gånger i en arbetsgrupp och vid jul- och sommarfester.
Brukarna kommer att få små kort som de stämplar och om de deltagit 75 procent av gångerna får de ett hälsokörkort.
Maggis Larsson Alldén är en av de åtta cirkelledarna som är inblandade i projektet. Maggis kommer själv att berätta om vedic art både för personal och brukare. De andra cirkelledarna är bland annat friskvårdskonsulenter eller avslappningspedagoger och hand om musik, akvarellmålning, data, keramik, massage och annat inom ramen för friskvård och kultur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om