Stationskooperativet har beslutat att koncentrera sin verksamhet till före detta Betelkyrkan.
Nu finns det möjlighet för riktiga tågentusiaster (eller andra) att köpa sig ett alldeles eget stationsområde med tillhörande hus. Persontrafiken är visserligen lagd i malpåse sedan ett antal månader men ett och annat godståg tuffar regelbundet förbi platsen.
- Vi har varit i kontakt med en mäklare, bekräftar Anna Mellergård i Stationskooperativ M.
Kooperativet köpte för tio år sedan stationshuset i Mariannelund med tillhörande godsmagasin och det lilla hus som fungerat som en liten konsthall.
- Då var färgen avskavd, rutor pajade och en och annan dörr också. Väntsalen var gul och grön med avflagnat innertak, beskriver hon.
Sett möjligheter
Fastigheterna har genomgått ett omfattande men varsamt renoveringsarbete. I stationshuset har känslan av den gamla väntsalen med tillhörande utrymmen bevarats. På senare år har det använts som sommarkafé, musik- och poesikafé, butik och kök.
På övervåningen finns stinsens tidigare bostad.
- Vi har känt stor glädje att vi fick överta och förvalta fastigheten. Det har varit möjligt att renovera den tack vare nätverk, föreningen och goda vänner, beskriver hon.
Stationskooperativ M har köpt flera fastigheter på orten som riskerat att förfalla. Man har på olika vis sett möjligheter att göra saker i husen.
- Men vi har aldrig velat vara fastighetsägare. Jag jobbar med annat och har inte möjlighet att ge 100 procent. Jag har inte möjlighet att ge den tiden jag skulle vilja, beskriver Anna Mellergård och räknar upp alla sysslor.
Däremot har hon och andra engagerade önskat bedriva konst- och kulturverksamhet. Tillsammans har man genom årens konstutställningar bevisat att konst inte behöver vara likhetstecken med en större stad.
Nu vill Anna Mellergård ge någon annan möjlighet att förverkliga något, kanske en dröm, med hjälp av stationsområdet.
- Kanske finns det någon som vill bo i stationshuset och bedriva verksamhet i lokalerna. Det skulle kunna betyda mycket för bygden. Mariannelund behöver mer när Barnfilmbyn är klar. Ju mer desto bättre. Det vore fantastiskt om det blev ett kafé eller en restaurang som det blev fart på, säger hon.
Betel
Kooperativet vill i stället koncentrera och samla sin verksamhet till före detta Betelkyrkan, som gjordes om till en konsthall för några år sedan
- Vi vill göra i ordning mer kring konsthallen. Vi ska installera belysning och planerar att ha kaféer i Betel i stället.
Tidigare somrar har det förekommit en rad olika konstprojekt på bland annat stationsområdet och i Betel. I år ägnar man sig i stället mestadels åt förberedelser inför nästa år.Ett av undantagen blir ett projekt i höst som handlar om integration.
Tidigare under året aviserades det att godsmagasinet fanns att hyra över sommaren. Bristande intresse och stundande försäljning gör dock att det inte blir någon aktivitet på platsen.
Det nuvarande Barnfilmbyhuset öppnar den 14 juni och kommer att hållas öppet över sommaren.
När den nybyggda fastigheten vid Spilhammar står färdig nästa år räknar Anna Mellergård med att dagens Barnfilmbyhus (mitt emot macken) också kommer att säljas.