Susanne Stjernberg - Årets företagare

Årets företagare lyfter fram alla anställda på konditoriet och på bageriet som pristagare. Att sätta kunden i centrum, att vara envis och satsa på kvalité är också ledord för årets företagare. Liksom att ha roligt på jobbet.

Susanne Stjernberg lockar bland annat med nya sorters bröd där så kallat surdegsbröd blivit allt mer populärt.

Susanne Stjernberg lockar bland annat med nya sorters bröd där så kallat surdegsbröd blivit allt mer populärt.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-02-16 07:27


När Susanne Stjernberg var 20 år tog hon klivet att bli egen företagare tillsammans med storasyster Cecilia.
- Jag hade tagit studenten på hotell- och restaurang. Jag började läsa in naturvetenskaplig linje eftersom jag ville bli veterinär. Men när jag höll på att läsa så tyckte jag inte det var så intressant, berättar hon.

Erbjudande
Hennes syster fick i samma veva erbjudandet att arrendera konditoriet, som bageriet ville avyttra. Men hon fick rådet att inte arrendera det utan köpa verksamheten.
Konditoriet köptes loss (att sedan verksamheten kom att slås ihop igen i samma företag, ett antal år senare, för att Susanne Stjernberg blivit förtjust i bagarpojken och vice versa, är en annan historia...)
Verksamheten flyttades nästan omgående till nyrenoverade och betydligt större lokaler i Centrumhuset. Anledningen var att Susanne och Cecilia (som stannade kvar tre år i företaget), ville utveckla verksamheten och bredda med catering och dagens lunch.
I dag har dock det som kändes väldigt stort 1997 nästan vuxits ur.
- Köket är för litet men det går inte att bygga ut då det är en trappuppgång i vägen. Det hjälper inte att sätta in extra personal för det finns inga bänkar för dem att jobba vid. Men man lär sig anpassa, säger hon luttrat.

Glädje
Att det är ont om plats kräver att arbetslaget fungerar bra och att kemin stämmer. Och det märks att så är fallet för leendena är många och det skrattas ofta.
Susanne säger att det alltid är en härlig stämning i köket.
- Vi har väldigt roligt ihop. Är man sur när man kommer till jobbet så lägger man det bakom sig.

Köpte bageri
Ett konditori är naturligtvis beroende av ha ett bageri i närheten.
Att bageriet fick ekonomiska bekymmer och gick en oviss framtid till mötes härom året var naturligtvis inte bra för vare sig konditoriet eller bygden.
Det hela ledde fram till en sammanslagning av verksamheterna.
Susannes make Jörgen (bagarsonen som vi tidigare nämnde) hade varit anställd i bageriet i många år och kände väl till verksamheten.
I dag ser han till att det hela tiden finns färskt bröd och bakverk på konditoriet.
Förutom ägarna själva, är elva personer sysselsätta i verksamheten, sex schemalagda och fem timanställda, beroende på arbetsbelastning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om