Svårt val att välja rätt container

Seriöst eller oseriöst - ja det är frågan när det gäller klädcontainrar som står lite här och där. I Mariannelund har ortsbefolkningen reagerat på en container från Humana Sverige som uppvisar tydliga inbrottsförsök, något som företaget inte har åtgärdat. - Jag har sökt lite på nätet och företaget verkar skumt, säger en anonym ortsbo.

Containern som står längst till vänster kommer från Miljö- och Biståndsföreningen Humana Sverige och containern till höger kommer från HUMANBRIDGE. De två föreningarna har liknande namn men har inget med varandra att göra.

Containern som står längst till vänster kommer från Miljö- och Biståndsföreningen Humana Sverige och containern till höger kommer från HUMANBRIDGE. De två föreningarna har liknande namn men har inget med varandra att göra.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-01-17 05:06


Om det står många klädcontainrar bredvid varandra när man ska lägga i sina begagnade kläder - vad väljer man då?
Väljer man ett företag som man känner igen och har god kunskap om eller slänger man bara ner kläderna i en av dem och ser glad ut.
- Jag vill gärna veta vart jag skänker mina kläder, säger Britta Karlsson.
Är alla företag seriösa?
- Man kan väl säga att har man ett 90-konto, då är man seriös, säger Tommy Jonsson, controller/ekonomiansvarig på Svensk insamlingskontroll.
I Mariannelund finns ett antal containers vid Tempo och en av dessa containrar är utställd utav Miljö- och Biståndsföreningen Humana Sverige. Ett namn som för många år sedan inte klingade så fint i medierna.
Föreningen startade 1982 under namnet UFF, U-landshjälp från folk till folk i Sverige och i början av 2000-talet gick föreningen i konkurs. 2004 startade samma personer upp föreningen Miljö- och biståndsföreningen Humana Sverige.

Varningslista
Bara två år senare låg föreningen med på FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsrådets varningslista. Vad det var som gjort att företaget hamnat där är i dag oklart. Ingen vill uttala sig om orsaken.
- Vi har gått ifrån vår varningslista. Då jobbade vi med att bevaka företag, men nu satsar vi på de föreningar som är visar sig vara seriösa, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på FRII.
FRII är en politiskt och religiöst obunden sammanslutning av 79 frivilligorganisationer inom humanitet. FRII verkar för etisk och professionell insamling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om