Svinproblemet bara växer

Skjut inte ledarsuggan! Mata inte vildsvinen! Samarbeta! Tipsen är många för att få stopp på vildsvinsproblemen. Trots det ökar antalet vildsvin på flera håll, bland annat i Kråkshult.

Eksjö/Mariannelund2008-11-21 07:14

Vildsvinsproblemen i Kråkshult med omnejd är fortfarande stora. Faktiskt har det blivit ett större problem än tidigare, enligt Kenneth Larsson, ordförande i Kråkshults jaktklubb.
- Det blir värre och värre. De finns i Kråkshult, i Vena, i Lönneberga - överallt. Flockarna bara växer och vi kan endast stoppa detta genom samarbete och att vi försöker tänka som en gris, säger han.
Det gäller alltså att ligga steget före vildsvinen hela tiden. Att ha en bra strategi är viktigt. Det innebär att jägarna ska flytta från de vanliga jaktområdena och börja utforska nya, inte använda samma hundar och utbilda både jägare och hundar i vildsvinsjakt.

Sett 40 grisar
Vinden och månen påverkar grisarnas beteende. Jägarna har märkt att suggorna börjat ändra sitt beteende.
Ett annat problem är ersättningsfrågan. Vildsvinen bökar som bekant sönder stora områden för markägarna och frågan är vem som ska ersätta detta. Är det Jordbruksverket eller staten?
- Det här är bara i sin linda än så länge och kommer att bli ett ännu större problem. Normalt finns det 10-15 grisar på 1 000 hektar. Men här i området har vi nu mellan 400 och 600 grisar på 100-150 hektar!
Kenneth Larsson berättar att man runt Kråkshult sett flockar med uppemot 40 grisar i. Det vanliga är dock att man sett 25 grisar i en flock.
De går på fotbollsplaner och golfbanor - bland annat har de förstört golfbanan i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om