Swedbank förbereder ett kontantstopp

Flera banker slopar kontanthanteringen. På tur står bland annat Swedbank i Mariannelund. En ort där det inte alls varit självklart att bankomaten ska få vara kvar framöver. Under våren ska pensionärsföreningarna få information om vad kontantstoppet innebär.

Eksjö/Mariannelund2012-03-14 07:20

Flera banker på Höglandet har bestämt sig för att införa kontantstopp på kontoren.
Enligt Clemens Svensson, bankchef för Swebank i bland annat Eksjö och Mariannelund, är det en utveckling som man måste följa med i.
- Vi vill minska användningen av sedlar och mynt.

Olika behov
Men alternativ som bankomatkort, internet och telefonbank, är inte självklarheter för alla bankkunder, speciellt inte för de äldre. Av den anledningen satsar Swebank på informationsträffar för äldre, så att de ska vara förberedda, när förändringarna sker.
- Jag ska träffa alla fyra pensionärsföreningarna i östra kommundelen under mars och april, säger han.
- För företag och privatkunder har vi bra lösningar.
Däremot medger han att det kan bli lite mer bestyr för föreningar.
- För föreningar skiljer sig behovet från förening till förening, säger han men menar att det finns lösningar för alla.
- Vi kommer att ha storträffar runt om i regionen för bygdens föreningar och sedan bokar vi in varje enskild förening och ser på dess behov, säger han.
Clemens Svensson talar sig varm om de nya rutinerna som innebär mindre rånrisk, färre resor med kontanter, säkrare penninghantering och så vidare.

Traumatiska rån
I Eksjö drar Swedbank (och Nordea) i vår in den tidigare så självklara servicen att kunna sätta in och ta ut pengar medan det i Mariannelund väntas dröja till hösten.
Den rikstäckande kampanjen att minska samhällets hantering av kontanter och få folk att tänka annorlunda förankras i bankerna. I dag betalar cirka 70 procent av svenskarna sina inköp i butiker med kort och den siffran vill bankvärlden höja ytterligare.

Rån
Clemens Svensson visar en bild från Swedbank i Sävsjö 2007 då lokalen sprängdes. För personalen blev det en mycket traumatisk händelse som innebar att en rad extra säkerhetsrutiner infördes med maximala penningbelopp som betalas ut, tidslås och att vissa kontor införde kontantstopp eller helt enkelt lades ner.
- 2008 var det maximalt med rån. Då hade vi 110 bankrån i Sverige. 2011 var den siffran nere på 16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om