Ta chansen att beskåda en nyrenoverad Kristall!

När allmänheten bjuds in till Kulturarvsdagen på söndag visas det stora restaureringsarbetet på Kristallen i Bruzaholm. Medverkar gör arkitekt Peter Kautsky, som hade stor betydelse, för hur byggnaden utformades.

Kristallen är just nu ett av de största projekten i kulturmiljövård.Foto: Ivonne Svahn

Kristallen är just nu ett av de största projekten i kulturmiljövård.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-09 15:00

Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen har avsatt pengar till kulturmiljövård. Kristallen är en av de byggnader som man ansett vara värd att räddas och tillhör nu ett av de största projekten i riksantikvarieämbetet satsningar just nu.

Kristallen är en frukt av en blomstrande nybyggnation och genomtänkt kulturmiljö på 1960-talet kring dåvarande metallduksindustrin i Bruzaholm.

Den var en handelsträdgård med odlingar, växthus och försäljning i anslutning till fabriksbyggnaderna. En chefsträdgårdsmästare från Hallstahammar anställdes och odlingar förekom en stor del av året.

Må bra plats

Kristallen består av ett växthus, en glaspaviljong med fasad av trä, glad och koppar. Inredningen och inventarierna var från början av stor kvalitet med det som var aktuellt och nyskapande i formgivning.

De anställda skulle må bra och Kristallen var tänkt som en plats att ge trivsel och glädje.

Den anlades 1962 av disponent Erik Bengtsson som hade ett stort intresse av både trädgård och formgivning.

En arkitektstuderande Peter Kautzky (vid Sven Branérs arkitektbyrå) och hans skisser hade stor betydelse för utformningen den design som sticker ut ännu idag.

Förfallit

Kristallen fick en kort era. Erik Bengtsson flyttade 1970 till Lanzarote och fabriken såldes till en anställd.

Blomsterförsäljningen fortsatte fram till mitten 1980-talet då företaget såldes till ett engelskt företag. Det innebar att det lämnades åt sitt öde och snart stod byggnaden med krossade rutor och stulen inredning. 1992 avvecklades den forna fabriken.

En förstudie kring en restaurering gjordes för sex år sedan och intresset för att rädda Kristallen har växt stort sedan dess.

Kulturvänner har också visat vad byggnaden kan användas till och de senaste åren har den bland annat använts till flera projekt som konstutställningar, kulturfestival och konsertlokal.

Stort bidrag

I år har ett treårigt restaureringsarbete påbörjats att försöka återställa byggnaden i sin ursprungliga skick.

- Fönster är urplockade och restaurerade. En del är i så dåligt skick att de måste byggas nya, förklarar antikvarie Agneta Åsgrim Berlin.

Ett stort arbete är att stabilisera konstruktionen då det blivit sättningar i marken och byggnaden har börjat sjunka.

Vatten har läckt in på väggar och skadat dem. De har nu rengjorts och slipats och ska behandlas. Vissa takarbeten är också nödvändiga men de kan komma att ske nästa år.

- I år görs arbeten i paviljongen. Nästa år blir det växthuset, säger hon.

En av de större jobben är att återställa värmesystemet.

Planen är att borra för bergvärme så att byggnaden kan ha en jämn värme och användas året om. Vad den kommer att användas till återstår att se men kulturevenemang och ett café diskuteras.

- Jag tror det här kan bli något väldigt positivt för Bruzaholm , säger Agneta Åsgrim Berlin.

På söndag eftermiddag arrangerar Föreningen Kristallen i Bruzaholm och byggnadsvårdsföreningen i Jönköpings län ett öppet hus under Kulturarvsdagen med visning och information.

Dagen avslutas med ett panelsamtal vad det innebär att ta sig an att restaurera en sådan här byggnad.

En av de medverkande blir Peter Kautsky, vars skisser haft stor betydelse för Bruzaholms allt mer uppmärksammade kulturhus.

Renovering av fönster. Foto: Agneta Åsgrim Berlin
Renovering av fönster. Foto: Agneta Åsgrim Berlin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om