Taket läcker in på skolan

Furulundsskolan i Mariannelund har renoverats för mångmiljonbelopp. Men en sak missades - taket på högstadiet! I höst har man fått ställa hinkar i lokalerna då det regnat in. Taket måste nu läggas om.

Högstadiebyggnadens tak ansågs vara i bra skick när renoveringen av skolan projekterades. Men sådär 6-7 år senare är läget annorlunda och regnvattnet har läckt in i de nyrenoverade lokalerna. Nu ska taket läggas om. Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Högstadiebyggnadens tak ansågs vara i bra skick när renoveringen av skolan projekterades. Men sådär 6-7 år senare är läget annorlunda och regnvattnet har läckt in i de nyrenoverade lokalerna. Nu ska taket läggas om. Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-10-10 09:30

För några år sedan kom ett glädjebesked i Mariannelund. Eksjöfastigheter hade bestämt att det skulle satsas stort på Furulundsskolan genom ombyggnation och renovering.

Renoveringen påbörjades 2012 och 2015 kunde skolan återinvigas.

Innan renoveringen kalkylerades renoveringen till cirka 35 miljoner kronor men vid invigningen summerades notan till tio miljoner mer. Projektet var det hittills största enskilda projektet för Ekfab.

Nu visar det sig dock att slutnotan för skolan blir än dyrare, även om åtgärden inte hamnar under renoveringskostnaden, utan läggs till kolumnen underhåll.

Spann för regnvatten

Ett problem av inte helt ringa betydelse har under hösten nämligen uppdagats på allvar i högstadiebyggnaden. Det har visat sig att taket inte håller tätt.

Man la inte om taket i samband med renoveringen, säger utvecklingsledare Ann-Marie Pejrud.

Vid projekteringen av arbetet inför renoveringen gjordes en avstämning av taket på högstadiet och det bedömdes då inte vara i behov att åtgärdas.

Men det var för sex, sju år sedan, beskriver hon.

Så här i efterhand kan det konstateras att även taket hade behövts åtgärdas.

Det har blivit tydligt nu under hösten då regnet formligen vräkt ner. Då uppdagades nämligen ett stort läckage i byggnaden. På skolan har man fått ställa ut hinkar i korridoren för att fånga upp regnvattnet.

Det läckte in på flera ställen, förklarar Ann-Marie Pejrud.

Rinner inåt taket

Den akuta läckan har åtgärdats men taket kommer nu att läggas om.

Johan Carlstad, byggansvarig på Eksjöfastigheter, säger att han inte har några siffror på vad det kommer kosta.

Det är en ren underhållskostnad, säger han.

Taket på Furulundsskolans högstadium är ett 1970-tals tak med takpapp med invändes takbevattning. Regnvatten (men också löv) leds in mot huset och stuprören leds genom huset.

Det var en vanlig konstruktion förr även om det hade varit smartare om vattnet hade gått ut från huset, säger han.

Arbetet att lägga nytt tak på Furulundsskolans högstadium är planerat att ske under senvåren 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om