Tavla värd två miljoner

I fredags förmiddag fanns Malin Rebessi och hennes kollega Lars de Ron från Stockholms Auktionsverk på Eksjö museum för att värdera privatpersoners gamla antikviteter. Det var 43 personer som passade på att ta med sig sina gamla saker till museet för att få dem värderade.

Eksjö/Mariannelund2012-01-28 05:07

- Vi har varit här i Eksjö ett par gånger tidigare och det är alltid fina saker som visas när vi kommer hit. Vi har nyss varit i Kalmar och i Växjö men där är det lite mer loppmarknad över sakerna, säger Malin Rebessi, Intendent (moderna möbler, glas, keramik och mattor), Stockholms Auktionsverk.
Stig Hagström från Eksjö kom till museet med sina händerna fulla av kassar. Elisabeth Leek ropade upp hans nummer och så fick han gå in till Malin för att få sitt fina kopparset värderat.
- Jag tog inte med mig alla hit i dag, jag har 16 koppar skålar i samma serie, säger Stig när han varsamt lägger upp sina välputsade kopparskålar på bordet framför Malin.
Malin tittar och vänder upp och ner på skålarna. Hon tittar även på liknande skålar på sin dator.
- Det är inte så mycket värde i kopparsaker just nu. Men jag kan tänka mig att du kan få runt 1 000 kronor för hela setet, säger Maria Rebessi.
Men Stig vill inte sälja sina saker utan stoppar om skålarna med tidningspapper och han lade försiktigt ner dem i kassarna igen.
- Det är bättre att du väntar tills det blir koppartid igen, den kommer snart, säger Malin Rebessi.

Tavla värd 2 miljoner
Men Bo Svensson från Jönköping hade lite bättre tur med sina värderingar av de saker som han tagit med sig till Eksjö. Han hade tagit med sig äkthetsintyg och kort på en tavla som målats av Sveriges största och mest kända konstnärer, Carl Larsson 1853-1919. Det är en oljemålning och tavlan är daterad 1874.
- Man kan väl säga att tavlan kan vara värd ungefär en till två miljoner kronor. Nu har jag ju inte kollat på själva tavlan utan bara gått efter äkthetsintyget och fotografiet. Sådana tavlor som denna måste man omvärdera många gånger. Det är marknaden som ändrar värdet på konsten, säger Lars de Ron, boupptecknings-, skiftes- och försäkringsvärderingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om