Teknikcollege Höglandet kan bli verklighet

Snart kanske det kommer att finnas ett teknikcollege på Höglandet. Syftet är att öka kvaliteten på el- och teknikprogrammet och samtidigt underlätta för eleverna att få jobb när de slutat skolan.

Eksjö/Mariannelund2008-01-24 07:19

Teknikcollege är en möjlighet att utveckla gymnasiets utbildningar för näringslivets behov i Eksjö.
Teknikföretagen i kommunen efterfrågar idag personer som är mycket kunniga inom teknik och el.
När fyrtiotalisterna går i pension bedöms det finnas ett ännu större behov av kunnig personal.

Bli attraktivt
Samtidigt som befolkningen minskar på Höglandet och det beräknas bli färre elever på gymnasiet framöver, så är det också färre som väljer att söka in till teknik- och elprogrammen.
Med andra ord innebär det att Eksjö kommun måste göra något för att locka elever till de bägge gymnasieprogrammen, där framtidens jobb också finns.
Därför arbetar Teknikföretagen tillsammans med IF Metall och övriga parter inom industrikommittén för att etablera ett teknikcollege på Höglandet.

Bygger på samarbete
Teknikcollege är ett samlingsbegrepp för kompetenscentra där kommuner, skolor och företag samverkar kring teknikutbildning på gymnasial och eftergymnasial nivå.
Eleverna ska därmed erbjudas en attraktiv utbildning som kan leda till jobb direkt eller göra att de kan studera vidare.
Företagen kommer att påverka både när det gäller utbildningens inriktning och utformning eftersom en del av utbildningen kommer att ske ute i företagen. På så sätt skapas utbildningar som har kopplingar till den lokala industrin och de behov som finns där.
- Vi siktar på att träffas och prata om det här med olika företag ett par gånger den närmaste tiden, berättar Östen Johnsson från Skola och Arbetsliv.
Han tillägger att teknikcollege bygger på att företagare och gymnasiet samarbetar. Företagarna ska berätta vad de kräver att en elev som går el- och teknikprogrammet ska ha för kunskaper när de slutar skolan. Skolan ska då erbjuda eleven detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om