Telia lägger ner 18 stationer

"Man kan ju undra hur det ska fungera med trygghetslarm..."

Under nästa år lägger Telia ner 18 telestationer i Eksjö kommun. Kunderna hänvisas till mobila lösningar. Foto: Linnéa Nestor

Under nästa år lägger Telia ner 18 telestationer i Eksjö kommun. Kunderna hänvisas till mobila lösningar. Foto: Linnéa Nestor

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-12-01 08:38


Telias nedläggningsiver av det fasta kopparnätet för telefoni fortsätter där Eksjö kommun och Östhammars kommun står i fokus 2016. I Eksjö läggs 18 stationer ner. Även i grannkommunen Ydre ska sex stationer plockas bort.

I Eksjö är det stationerna Alvestorps by, Edshult, Fågelberget, Fjäll, Gummarps by, Hustomta, Höreda, Kärra-Åsunden, Lundstorp, Medalby, Mossäng, Risanby, Skurugata, Stallarp, Vallnäs, Vixen, Ämmingarp och Ögeln som ska läggas ner.

I grannkommunen Ydre gäller Olstorp, Rakstorp, Svinhult, Sånna, Ydre och Östra Lägern.

Tjänster som påverkas är telefoni, bredband, TV och olika grossist- och företagstjänster.

Telia menar att i områden, där koppartjänsterna inte är framtidssäkra, kommer en fullständig övergång att ske till att erbjuda antingen fiber- eller mobilnät.

Telia menar att det inte kommer att vara ekonomiskt hållbart att fortsätta underhålla och investera i kopparnätet för att garantera driftsäkerhet på samma nivå som ett mer digitaliserat samhälle kräver.

I Alvestorps by i Ingatorp har man idag fiber. Ett par kilometer därifrån ligger Härsås där Margareta Thorsson bor.

- Jag är förbinden med fibrer via kopparledningen, förklarar hon.

- De har försäkrat att det inte kommer bli några problem. Är det mobilt så blir det inga träd eller löv som står i vägen, säger hon lite ironiskt.

I dag har Margareta Thorsson en uppkoppling på datorn som hon anser vara hyfsad. Däremot kan hon inte ringa mobila samtal utan viss uppoffring.

När hon ska ringa får hon gå till toaletten och skulle en signal till henne gå fram någon annanstans inomhus får den som ringer vänta medan hon tvingas utomhus eller till toan för att prata, eftersom det är så dålig täckning.

- Man kan ju undra hur det ska fungera med trygghetslarm säger hon.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om