Tema potatis på Ingatorpsdag

I lördags arrangerades Ingatorpsdagen vid Lantbruksmuseet och temat för i år var potatis. Ungefär lika många besökare kom i år som förra året.

Tommy Jonsson sålde trähantverk. Många figurer var i skala 1:10.

Tommy Jonsson sålde trähantverk. Många figurer var i skala 1:10.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-09-15 06:26

Under dagen visades de maskiner och redskap i verksamhet som använts vid potatisodling i Ingatorps socken. En ångkokare hade även tagits fram för att visa hur man kokade potatis förr.
- Den här användes ända in på 1950-talet och många inom militären hade en ångkokare, berättade Margareta Thorsson.

Gjorde potatismjöl
I hushållet försvann ångkokaren så småning om då man efter en undersökning kommit fram till att näringsvärdet påverkades till det negativa. Eftersom potatisen måste koka under så lång tid försvann C-vitaminerna.
- Det tog ungefär en timme för folk att koka potatis i ångkokaren, sa Lennart Adolfsson.
Lennart "Himmestorparn" Nilsson visade hur man förr gjorde potatismjöl i en gammal potatisrivare/stärkelsekvarn. Besökarna som fick provsmaka pulvret som bildades kunde konstatera att det mycket riktigt hade bildats potatismjöl.
Inne i Motormuseet fanns en potatisutställning med bland annat tolv olika potatissorter för provsmakning. Alla utom tre sorter kom från orten. De andra kom från Aby i Mörlunda.
- Fingalapotatisen vi har här i dag kommer från Lilla Hornsved och sorten anses vara en industripotatis. Den påminner mycket om Smålandspotatisen Kasjurer, berättade Margareta Thorsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om