Under dagen visades de maskiner och redskap i verksamhet som använts vid potatisodling i Ingatorps socken. En ångkokare hade även tagits fram för att visa hur man kokade potatis förr.
- Den här användes ända in på 1950-talet och många inom militären hade en ångkokare, berättade Margareta Thorsson.
Gjorde potatismjöl
I hushållet försvann ångkokaren så småning om då man efter en undersökning kommit fram till att näringsvärdet påverkades till det negativa. Eftersom potatisen måste koka under så lång tid försvann C-vitaminerna.
- Det tog ungefär en timme för folk att koka potatis i ångkokaren, sa Lennart Adolfsson.
Lennart "Himmestorparn" Nilsson visade hur man förr gjorde potatismjöl i en gammal potatisrivare/stärkelsekvarn. Besökarna som fick provsmaka pulvret som bildades kunde konstatera att det mycket riktigt hade bildats potatismjöl.
Inne i Motormuseet fanns en potatisutställning med bland annat tolv olika potatissorter för provsmakning. Alla utom tre sorter kom från orten. De andra kom från Aby i Mörlunda.
- Fingalapotatisen vi har här i dag kommer från Lilla Hornsved och sorten anses vara en industripotatis. Den påminner mycket om Smålandspotatisen Kasjurer, berättade Margareta Thorsson.
Tema potatis på Ingatorpsdag
I lördags arrangerades Ingatorpsdagen vid Lantbruksmuseet och temat för i år var potatis. Ungefär lika många besökare kom i år som förra året.
Tommy Jonsson sålde trähantverk. Många figurer var i skala 1:10.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!