På onsdagen arrangerades en nationell informationsdag med utställningar och föreläsningar om cancer och rehabiliteringar. En av platserna där dagen uppmnärksammades var på Höglandssjukhuset i Eksjö.
Ungefär var fjärde person kommer någon gång i livet att drabbas av någon form av cancer.
Bättre möjligheter att tidigt upptäcka cancer och allt effektivare behandlingsmetoder, gör att fler botas helt eller lever längre med sin sjukdom.
Fler kommer framöver att leva med en erfarenhet att ha drabbats av cancer mitt i livet och många behöver stöd och rehabilitering under behandlingen eller efter att den avslutats.
Ett betydande problem är att patienter och närstående inte automatiskt blir informerade om det stöd och rehabilitering som finns möjlighet att få.
I mitten av 1980-talet bedrev Gertrud Grahn, docent och sjuksköterska, forskning kring ämnet. Utifrån sin forskning tog hon fram rehabiliteringsprogrammet "Lära sig leva med cancer".
Det nya var att både programmet och kursmaterialet hade utvecklats i nära samarbete med patienter men även deras närstående.
Kursen består av åtta tillfällen och ger information och svar på många funderingar.
Eftersom all vård och behandling sker i samråd med patienten, är det naturligtvis betydelsefullt om man förstår läkarens resonemang.
Genom kursen får deltagarna ökad kunskap om behandlingar och om känslomässiga reaktioner som man oftast drabbas av.
Tillbaka till livet
Cancerfonden har i sin senaste rapport visat att rehabilitering är ett eftersatt område inom svensk cancervård som måste prioriteras. Det finns dessutom stora geografiska skillnader i möjligheter att få stöd under och efter en cancersjukdom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!