Timret mot tiden

Ett enormt arbete har sedan i januari ägt rum med att få ut den skog som stormen Per fällde. Nu pågår en kamp mot tiden att ta hand om allt timmer ute i skogarna innan granbarkborren gör det.

Råvaruchef Anders Kalén och vd Bo Skacke på Wallnäs AB utanför Mariannelund har snart timmerlagret fullt med 60 000 kubikmeter stormfällt virke. Bolaget väntas i år gå mot ett nytt rekordår.

Råvaruchef Anders Kalén och vd Bo Skacke på Wallnäs AB utanför Mariannelund har snart timmerlagret fullt med 60 000 kubikmeter stormfällt virke. Bolaget väntas i år gå mot ett nytt rekordår.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-05-25 06:09

Första juli ska allt virke vara borttransporterat från skogen.
I mitten av januari drog stormen Per över Småland. Trakterna kring Ingatorp, Rumskulla, Bellö och Kråkshult blev hårt drabbade. Många enskilda skogsägare förlorade mer skog vid den stormen än vid Gudrun två år tidigare. Dessutom föll mer ströträd, vilket medfört att de varit mer tidskrävande och dyrare att ta hand om.
- Men det var ändå inte alls samma panik den här gången som efter Gudrun, säger Anders Kalén, som är råvaruchef på Wallnäs sågverk.
Kanske för att man på många håll etablerat både kunskap och en fungerande organisation efter Gudrun, samtidigt som det tidigt gicks ut med att priserna inte skulle dumpas.
Det anrika sågverket Wallnäs AB mellan Mariannelund och Ingatorp låg mitt i det bälte där stormen drog fram. Tiden efter den 14 januari har därför varit både arbetsam och hektisk.
För det stormfällda virket får inte ligga kvar. Efter Gudrun, den "eviga sommaren 2007", en mild vinter och en torr vår hotar en invasion av granbarkborrar.
Wallnäs har själv lagt ner ett stort arbete på den egna bolagsskogen och man högg i höstas 5 000 kubikmeter angripet virke. Men granbarkborrarna flyger så även om man gjort allt vad man kan i den egna skogen, så är det ändå inte säkert att man klarar sig från angrepp.
- I granbarkborrefällorna ser vi att det finns betydligt mer insekter nu än vid Gudrun och det finns därför risk för stora angrepp, säger Anders Kalén.
Han betonar att det varit en gynnsam vår för den fruktade insekten. Vad man sett har det varit en mindre svärmning hittills och man uppskattar att någonstans mellan 10-20 procent av insekterna har svärmat. Blir det varmt nu kan därför en stor svärmning koma att ske.
En varm sommar skulle kunna betyda en ny skogskatastrof med angrepp på många miljoner kubikmeter frisk granskog i Småland.
Skogsstyrelsen kräver att allt stormfällt virke ska vara upparbetat och transporterat till industri före den första juli. Timmerbilarna till Wallnäs rullar därför dygnet runt och mätstationen vid sågverket går i treskift.
- Ambitionen är att klara det till första juli. Vi kämpar och speciellt lastbilsåkarna kämpar något oerhört för att klara det. De har verkligen jobbat jättehårt, berömmer vd Bo Skacke.
Efter Gudrun lejdes många åkare och skördare in från andra håll men riktigt samma möjlighet har man inte haft den här gången, då de varit uppbokade på andra håll. Bland annat fick man en storm i Tyskland.
Lagerterminalen i Vallnäs har de senaste veckorna byggts ut både på bredden och på höjden så att man bland annat får upp timmertravarna till tio, tolv meter i höjd. Det gör att man kan ta emot mer än 10 000 kubikmeter mer virke än vad man beräknat. Totalt kan nu 60 000 kubikmeter lagras under bevattning.
Man försöker ta hand om det man kan men sista maj räknar man med att det sista timmerlasset kan tas emot innan terminalen är full. Resten av det stormfällda virket får därefter gå rakt in i sågen.
- Vi gör vad vi kan och lite till för att kunna ta emot markägarnas timmer, påpekar Anders Kalén.
Wallnäs AB räknar med att ta hand om totalt 100 000 kubikmeter stormfällt timmer. Bara på bolagets egna skogar har man efter Per tagit hand om 25 000 kubikmeter.
I lager ligger fortfarande virke från Gudrun. Det räknar man börja såga i höst och virket från Per blir därför troligen inte aktuellt att ta in i sågen förrän om ett och ett halvt år.
Glädjande i stormens spår är att det finns god avsättning för virket och att trävarumarknaden för närvarande är mycket stark. För Wallnäs går produktionen uteslutande på export till Europa och Nordafrika.
Priserna på sågad gran steg förra året med 18 procent och på furu med 20 procent: Exportpriserna på gran steg över tidigare rekordnivå.
Efter att priserna stigit förra året betecknar Bo Skacke dem numera som säkert stabila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om