Torghuset i nytt ägande

Torghuset eller bankhuset i Mariannelund hade en kort sejour som asylboende under 2016 men både innan och efter dess har ytorna varit svåruthyrda. Nu har fastigheten ett nytt ägarskap.

Vad ska det bli av torghuset? En fråga många ställt sig sedan det upphörde som asylboende. Fastigheten har sedan en tid nytt ägarskap.Foto: Ivonne Svahn

Vad ska det bli av torghuset? En fråga många ställt sig sedan det upphörde som asylboende. Fastigheten har sedan en tid nytt ägarskap.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-11-01 14:00

Enligt Lantmäteriets fastighetsuppgifter är 1955 nybyggnadsår för torghuset Läkaren 1. Det är dock något som Mariannelundsbon Jan-Olof Andersson strängt tillbakavisar.

- Det stämmer inte alls. Det byggdes 1974 eller 1975. Det har jag på papper, säger Jan-Olof Andersson och berättar att hans far Eric Andersson var ordförande i dåvarande Föreningssparbanken. Eric Andersson var starkt engagerad i banken fram till 1977.

- Det var banken som byggde huset, berättar Jan-Olof Andersson

Föreningsbanken tog en stor del av bottenplanet i anspråk medan resten blev en tandläkarmottagning och övre plan tjänstgjorde som dåvarande vårdcentral.

När Bobinen byggdes i slutet av 1980-talet flyttade vårdcentralen in i sina nuvarande lokaler.

Tandläkarmottagningen flyttade upp en våning till rymligare lokaler och resterande ytor blev affärsytor där det blev skoaffär och senare presentaffär samt en lokalredaktion.

1997 slogs Sparbanken och Föreningsbanken ihop till Swedbank och de båda bankkontoren i stort sett vägg i vägg med varandra blev bara ett enda kontor.

Nya ägare

Någonstans i den tidsvevan bröts det långa ägarskapet mot betydligt kortare intervaller och Swedbank sålde 1998 fastigheten för 3004000 kronor till Kungsleden Lummer AB. Under 2006 finns inte mindre än tre olika noteringar hos Lantmäteriet kring ändrade ägarförhållanden till Stockholmsbaserade bolag.

Vid den senaste långdragna lågkonjunkturen ingick fastigheten i Mariannelund tillsammans med flera andra fastigheter på bland annat Höglandet i en utmätning av Kronofogdemyndigheten.

22 november 2011 såldes fastigheten på exekutive auktion. Fastigheten hade lokala spekulanter men när budgivningen gick upp till 1,95 miljoner kronor stod till slut Sharkiya Yousif Andersson från Skövde som enda budgivare.

Så lätt att hyra ut ytorna blev det dock inte och snart tömdes lokal på lokal. När så tandläkarmottagningen valde att flytta helt och hållet gick man miste om en stor hyresgäst eftersom det handlade om hela övervåningen.

Asylboende

Att stå med en nästan tom fastighet var naturligtvis kanske inte så önskvärt och för ett par år sedan fick man tillstånd att kunna nyttja fastigheten som vandrarhem.

I samband med den stora flyktingströmmen skrev ägaren kontrakt med Migrationsverket och fastigheten blev bostad för ensamma asylsökande män.

Men det blev en kort tid med stadig inkomst för hela huset. Under hösten 2016 började Migrationsverket att avveckla boenden och Mariannelunds hotell och citycenter tömdes på folk.

I dag finns inga kontrakt med Migrationsverket enligt Aktivt Center i Mariannelund.

- Alla avtal skrivs på kort tid och det finns inget avtal, säger Birgitta Johansson.

Mariannelunds hotell och citycenter blev sålunda åter igen tomt. Den enda hyresgästen är bankkontoret och en uttagsautomat.

Banken hyr idag 250 kvadratmeter av totalt 911 kvadratmeter med en hyreskostnad på 785 kronor per kvadratmeter.

Mindre än 1998

Strax innan sommaren hörde en lokal spekulant sig för om huset ifråga, då personen hört det var till salu.

- Det var till salu för fem miljoner. Det tycker jag var alldeles för mycket, säger personen i fråga.

Någon försäljning blev det inte lokalt men huset har ganska nyligen ändå bytt ägare.

Sharkiya Yousif Andersson har därmed begränsat sitt fastighetsbestånd till orterna kring sin hemort Skövde.

Ny ägare är en 59-årig man vid namn Ahmed El Shikby, som äger hälften av fastigheten. Han är enligt folkbokföringen skriven på den aktuella fastigheten i Mariannelund.

Fastigheten har ytterligare en hälftenägare med 21-åriga Cherif Stephane El Shikby. Hon är skriven i Skövde.

Köpeskillingen är tre miljoner kronor. Tittar man historiskt är det mindre än vad Swedbank sålde huset för 1998.

Vandrarhem

Fastigheten får fortsatt nyttjas till vandrarhem.

- Det är inget tidsbegränsat bygglov, säger Malin Larsson, bygglovshandläggare på Eksjö kommun, efter att ha tittat på handlingarna kring fastigheten.

Det innebär att man i praktiken kan ha det som ett så kallat "ungkarlshotell" där man bor som om man bor på hotell eller vandrarhem, under semester eller som boende under exempelvis ett halvår.

På turistbyrån i Eksjö har man dock inga som helst uppgifter om någon möjlighet till vandrarhemsboende på den aktuella adressen.

Inte heller verkar det vara det enklaste att få tag i ägarna och fråga om intresse finns. Inte ens den lokala banken, som är den till synes enda hyresgästen idag, har någon kontakt med ägarna.

- Ingen alls, säger kontorschef Per Gröön.

Därför vet man inte heller vilka intentioner med fastigheten som finns för de nya ägarna.

Vid ett tillfälle ska den manliga ägaren varit inne och förklarat att det skulle ske arbeten i källaren.

- Men det var svårt att förstå då han pratade franska, säger Per Gröön.

Hyresavgiften betalas via en ekonomibyrå och sköts därför av Swedbank centralt.

Här lämnas inga kontaktuppgifter till ägarna ut av sekretesskäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om