Torkan vållar problem

Den svåra torkan i större delar av landet påverkar djuren. Redan nu har flera lantbrukare fått börja använda vinterfodret för att djuren ska klara sig. Nu hoppas Lars-Åke Carlsson på regn, som flera andra lantbrukare.

Lars-Åke Carlssons djur har klarat sig bra från torkan än så länge. Foto: Viktor Merell

Lars-Åke Carlssons djur har klarat sig bra från torkan än så länge. Foto: Viktor Merell

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-04 14:00

Än så länge har Lars-Åke Carlssons djur klarat sig bra från torkan. Han har drygt 100 nötkreatur, får och hjortar. Lars-Åke hoppas på regn i framtiden, så han kan ta den tredje skörden.

– Första skörden var bra. Man är väldigt väderberoende när man har djur, säger Lars-Åke.

En sommar med lite nederbörd tillsammans med en vinter med lite nederbörd har gjort att att det är lågt grundvatten. Lars-Åke berättar att en del säger att det inte varit torka som i år sedan 1993.

– Ett problem är att brunnarna börjar sina. Många klarar inte sin egen vattenförsörjning längre. De får köpa in vatten till djuren.

Mossmark gynnar djuren

Lars-Åke har flera mossmarker som är blötare och klarar mer torka. Därför går det ingen nöd på djuren för tillfället. Flera andra lantbrukare har redan börjat använda vinterfodret på grund av torkan.

– Djuren ska leva på gräs för att hålla Astrid Lindgren marken öppen.

På ett ställe har han haft marken i över 25 år. Där går det 6 djur och det ligger bredvid en bäck. Det har aldrig tidigare varit problem med torka, nu får Lars-Åke pumpa vatten till marken.

Det blir problem för hjortarna om torkan fortsätter.

– Än så länge är det mossmarker vid hjortarna så det går bra. Hjortarna är mer vilda än tama så om vattnet tar slut kan det bli en kris för de kanske inte dricker ur ett badkar.

Besök från USA

Under gårdagen fick Lars-Åke besök av några turister från USA. Det var torrår 1902 och många utvandrade till Amerika. Den 21 augusti 1902 utvandrade O.Linus, innan han åkte ristade han in sitt namn och datum på en sten vid gården.

– Nu kom det några ättlingar för att titta på stenen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om