Tre museer på nio år

Tre museer på nio år. Det är ett faktum i Ingatorp där ett kyrkomuseum är det senaste byggprojektet. För två år sedan byggdes ett motormuseum. Ingatorpsbor kolade och serverade vid Elmias stora skogsmässa i Vaggeryd, vilket gjorde att det museet kunde färdigställas utan några skulder. Nu står stommen till ett kyrkomuseum klart, och Ingatorpsborna är nytt inbjudna att kola vid årets skogsmässa.

För två år sedan kolade Ingatorpsbor på skogsmässan i Vaggeryd. Pengarna gick till Ingatorps motormuseum. Nu är de inbjudna att delta igen och i Ingatorp väntar ett nytt museum att bli klart.

För två år sedan kolade Ingatorpsbor på skogsmässan i Vaggeryd. Pengarna gick till Ingatorps motormuseum. Nu är de inbjudna att delta igen och i Ingatorp väntar ett nytt museum att bli klart.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-02-28 08:30

Tre museer på nio år. Vilken ort i Ingatorps storlek med blott 2 000 invånare slår det? Dessutom är museerna färdigställda av ideella krafter.
Kolning på Elmias jättestora skogsmässa i juni, ska ge pengarna som krävs för att få kyrkomuseet klart.
Gnosjöandan är välbekant men kring Eksjö börjar Ingatorpsandan att bli allt mer omtalad. Med en stor vilja, envishet och oftast med mycket ideella krafter, dras den ena satsningen efter den andra igång.
För över tio år sedan diskuterades det i bygden om att det vore skoj att samla alla gamla lantbruksmaskiner på ett ställe. Då stod de undangömda på gårdarna och kom inte till någon nytta.
Ingatorpsborna såg till att ett lantbruksmuseum uppfördes och en rad gamla lantbruksmaskiner och redskap från förr, finns nu att beskåda i en mycket proper samling.
Få av de engagerade då, trodde nog då att det inom några år skulle finnas ytterligare två museum på orten.
- Det började egentligen 1994 när vi invigde lantbruksmuseet. Vi hade en gammal likvagn men blev oense om den verkligen passade att stå bland alla jordbruksredskap, säger Lennart Nilsson. Han har varit en av drivkrafterna bakom de tre byggprojekten.
För ett par år sedan byggdes ett motormuseum och nu står stommen till ett kyrkomuseum klart bakom församlingshemmet.
Ingatorps pastorat och den Rosenska fonden har beviljat medel till ändamålet. Föreningarna bakom museet har även fått köpa vindfällor på kyrkans mark, som man huggit ideellt.
Kolade
När motormuseet var under uppbyggnad för två år sedan fick Ingatorpsborna ett erbjudande av LRF Konsult. Det handlade om att kola och sköta serveringen vid dess monter på den stora skogsmässan i närheten av Vaggeryd. Mässan besöktes av cirka 57 000 personer.
Ett 40-tal kvinnor och män ställde upp ideellt och kolmilan från Ingatorp blev en jättesuccé.
- Den drog mängder med folk. När vi sedan startade en tändkulemotor, blev det nästan som getingar i ett saftglas, minns Wåge Johansson, som arbetat som professionell kolare när kolning fortfarande var stort. Men även efter det har han genom åren byggt och vakat över mängder med kolmilor.
Kolbullar för 25 000
Kolningen på skogsmässan gav klirr i kassan till motormuseet.
- Vi fick in cirka 55 000 kronor netto där vi sålde kolbullar för 25 000 kronor, berättar Wåge Johansson.
Tack vare mässan blev motormuseet klart fort och några skulder på det finns inte.
- Det är en byggnad värd mellan över 200 000, som vi klarat med "Ingatorpsandan", säger Lennart Nilsson.
Grovarbetet med grund, reglar och stommar är klart till kyrkomuseet men en del arbeten kvarstår. Samtidigt vill LRF Konsult åter igen att Ingatorpsborna ska delta i skogsmässan på samma sätt som förra gången, vilket de tackat ja till.
- Vi får 43 000 kronor för att vi hjälper till. Det gör att vi kan klara att få klart kyrkomuseet till sommaren, säger Lennart Nilsson.
Kolarkojan från förra gången är fortfarande kvar, så en del av jobbet är redan klart.
Ett 50-tal personer behövs och Lennart Nilsson har redan fått tag i 37 som lovat att ställa upp på mässan som äger rum mellan den elfte och fjortonde juli.
Milan ska tändas redan den nionde juni, så att kolningen är i full gång och en del kol är klar att rivas ut när besökarna kommer.
Eventuellt kommer Wåge Johansson även att rosta myrmalm.
- Det är tack vare Wåge Johansson och Karl-Axel Eriksson och deras kunnande som vi kan göra det här, säger Lennart Nilsson.
Han berömmer också ortsborna och den andan som finns i bygden.
- Vi lyckas att mobilisera 50 personer för att åka tio mil och jobba ideellt, säger han.

Wåge Johansson river ur kol vid milan på ELMIA-mässan.
Wåge Johansson river ur kol vid milan på ELMIA-mässan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om