Tre veckor kvar till öppningen – butiken blir först ut i kedjans satsning

Drygt tre veckor återstår innan Byggmax öppnar i Mariannelund. En platschef har anställts och rekrytering av övrig personal pågår för fullt. Butiken i Mariannelund blir den första i landet i byggkedjans nya satsning på mindre butiker.

På Brorssonsområdet stod lokaler tomma och väntade på en hyresgäst. Hämtlagret blir på 1 600 kvadratmeter. Foto: Ivonne Svahn

På Brorssonsområdet stod lokaler tomma och väntade på en hyresgäst. Hämtlagret blir på 1 600 kvadratmeter. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-06-30 11:24

Vimmerby och Hultsfred var egentligen i fokus när Byggmax aviserade att man ämnade utöka sin verksamhet i nordöstra Småland.

Närmaste butik finns i Västervik och Vetlanda. Eksjö ligger för nära Vetlanda och var sålunda inte direkt aktuellt.

Men Eksjö kommun är en långsträckt kommun. I gränslandskapet Mariannelund fanns lämpliga lokaler som gick att ta i bruk omgående och en fastighetsägare, Markus Kyllenbeck, som var jätteintresserad att få verksamheten till orten.

Mariannelund blev också platsen när Byggmax valde etableringsort tidigare under sommaren. Något som många knappt trodde det var sant när de fick veta.

Nyheten har väckt stor glädje och framtidstro i bygden. Att en så stor kedja gått emot normen och inte valt en centralort har fått idel beröm.

Stora ytor

Lokaliseringen blir gamla Brorssonsområdet. Det handlar om 900 kvadrat i butiksyta, ett hämtlager på 1 600 kvadratmeter och en gårdsyta på 10 000 kvadratmeter med 150 meter skärmtak.

Rejäla ytor kan tyckas men allt är relativt då konceptet i Mariannelund blir den första i butikskedjans satsning på "minibutiker".

– Vi testar det här. Vi har tagit ett strategisk beslut som är kommunicerat till marknaden, säger etableringsansvarige Hans Olofsson.

– Det blir världens största minsta Byggmaxbutik. Det blir en liten anläggning men lite färre anställda, förklarar han.

I augusti öppnar landets andra "minibutik" i Kalix.

Dessa butiker kommer att likna övriga butiker i landet men ha en något mindre personalstyrka, något mindre öppettider och något mindre sortiment. Man avser att satsa på de varor som omsätter mest, med fokus på byggvaror.

Hela Byggmax e-handelssortiment kommer att gå att få levererat till butiken. Sådana orders ska också kunna köras ut till kund.

Ett envist rykte på sistone har gjort gällande att Mariannelund kommer att bli centrallager för Sverige och bli bas för byggjättens e-handel och dess utlastning, men det är något som både fastighetsägaren Markus Kyllenbeck och Byggmax etableringsansvarige Hans Olofsson tillbakavisar.

– Det ryktet var bra. I bland går ryktena fort men det stämmer inte, säger Hans Olofsson.

Arbetet pågår nu för för fullt att renovera lokalerna och enligt Hans Olofsson är man i fas med arbetet att hinna klart.

– Det kommer att bli en jättefin anläggning och vi tror att kunderna kommer att åka till oss.

En platschef har i dagarna anställts och rekrytering av ytterligare fyra anställda pågår.

Den 24 juli öppnar anläggningen med olika öppningserbjudanden. För Byggmax är det tradition att själva invigningen sker genom att man sågar en planka.

– Jag kan inte säga vem som kommer att bli aktuell att göra det. Det brukar ofta vara kommunstyrelsens ordförande, säger han.

Byggmax i Mariannelund kommer likna övriga butiker i landet men vara något mindre. Foto: Sindra Svahn
Byggmax i Mariannelund kommer likna övriga butiker i landet men vara något mindre. Foto: Sindra Svahn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om