Tufft läge i kärvare konjunktur

Teknikföretagens regionsstyrelse för region öst har träffats i Bruzaholm för att samla information inför stundande avtalsrörelse. Det konstaterades att läget är kärvt och att återhållsamhet krävs för bibehålla konkurrenskraften.

Eksjö/Mariannelund2012-11-30 07:19

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen består av 3 500 företag och 300 000 anställda. Motparten i stundande löneförhandlingar är Metall och Unionen.
Inför avtalsrörelsen samlades Teknikföretagens regionsstyrelse öst i Bruzaholm för att diskutera framtiden.
- Vi vill höra hur läget ser ut inom olika verksamheter vad gäller order och produktion i företagen. Vi har en ganska tuff tid i Europa med varsel och andra åtgärder i företagen i en svår konkurrenstid. Teknikföretagen har en stor export vilket gör att vi är väldigt beroende av omvärlden. I kombination med en stark krona ställer det till för många företag, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson.

Snart förhandlingar
- Det var en brant nedgång av konjunkturen 2008 och det nådde aldrig riktigt tillbaka. Sedan 2011 har det varit en nedgång. Den har fortsatt även om Sverige klarat sig hyfsat bra hittills jämfört med andra länder, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson.
Det konstateras generellt en nedgång i konjunkturen och kommande löneförhandlingar kan komma att bli tuffa. Facket kräver 2,8 procents löneökningar vilket Teknikföretagen ställer sig mycket frågande till.
Teknikföretagen lär inte bara säga nej till ett sådant krav utan också föreslå mer flexibla lösningar för att företagen ska bli fortsatt konkurrenskraftiga och även hindra varsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om