Tufft liv som soldat

Karolinertiden berättas det om just nu på Eksjö Museum, och det är barnen som står i centrum för berättelserna. Under en föreläsning får barn lära sig hur det kunde gå till vid mönstring, var de konstiga soldat namnen kom i från och hur det egentligen var att kriga på 1700-talet.

Eksjö/Mariannelund2006-07-26 06:32

- Många tror att soldaterna fick svälta, men så var det inte riktigt. De fick äta bröd, gröna ärter och kött, berättar Maria Hallman som står för sommarens föreläsningar.
- Värre var det när de skulle dricka. Då fick de koka vattnet för att få bort bakterierna, sen hällde de i brännvin i det.
Det var främst fattiga män i socknen som blev soldater. På så sätt hade de möjlighet att försörja sin familj.
I går var det nio barn som deltog vid föreläsningen, vilket är flest hittills. De fick chansen att prova på hur en mönstring kunde gå till. De fick mäta varandra på det gamla sättet då man använde "fot" i stället för meter. Sen fick de skriva i sitt riktiga namn på ett "mönstringsbevis" och sen var det bara att komma på ett soldat namn också. På Karolinertiden fick soldaterna nya namn som skulle beskriva deras personlighet, exempelvis Modig, Tapper och så vidare.
- Det fanns ingen drekt logik bakom namnen. Soldaterna kunde även få "elaka" namn.
Detta var nästan det klurigaste provet för barnen, men snart kom idéerna igång. Det blev namn som Stark, Svärd, Smart, Silverspik och Tapper såklart. Efter mönstringen fick alla barn bevis på att de nu var soldater i Karolinska Armén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om