Tusentals semlor bakas till fettisdagen

På Stjernbergs bageri i Mariannelund är det bråda tider. I dag ska drygt 2 600 semlor levereras till såväl caféer som företag. - Den ena högtiden följs av nästa. Förra veckan var det Alla Hjärtans Dagsbakelser och hjärtantårtor och i dag är det semlor, säger ägaren Jörgen Stjernberg.

En stor och bastant semla med mycket fyllning och grädde.

En stor och bastant semla med mycket fyllning och grädde.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-02-17 08:35


I dag är det fettisdagen och det är den mest firade temadagen på hela året. Fettisdagen firas alltid på tisdagen efter fastlagssöndagen, det är den dagen som inleder fastlagen som är en kristen högtid.
Semlan har funnits i Sverige länge och har under denna tid haft många olika namn. Fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg och semla är några av namnen som vi använder i Sverige.
På Stjernbergs bageri i Mariannelund jobbade personalen för fullt under måndagen för att förbereda alla bullar inför den stora dagen.
Bulldegen sattes och formades till runda bollar som sedan placerades ut på stora plåtar.
- Nu ska de rullas in i frysen i väntan på jäsning, säger Jörgen Stjernberg, bagare och ägare.
Innan personalen går hem på kvällen så ställer de in alla frysta semlebullar i jäsugnen.
En timer startar när det är dags för bullarna att påbörja jäsningsprocessen.
När personalen kommer till bageriet mitt i natten, så är bullarna färdiga för att sättas in i ugnen.
- Det har väl hänt någon gång att timern inte slagit till eller att det har krånglat med elen men oftast fungerar det. Och skulle de krångla, så är det med all säkerhet en sådan här dag, då det är mycket att göra, säger han.
De anställda måste börja jobba redan vid klockan 01:30 natten till tisdagen för att hinna med att baka alla semlor som ska levereras under dagen.
- Normalt är vi fyra heltidsanställda och en halvtidsanställd men nu har vi fått ta en extra personal för att hinna med allt. Redan såhär dagen innan har vi jättemycket som måste förberedas.

Linus Andersson och Andreas Hugosson hjälps åt att lägga alla bullar på plåtarna innan de ska in i frysen i väntan på jäsugnen.
Linus Andersson och Andreas Hugosson hjälps åt att lägga alla bullar på plåtarna innan de ska in i frysen i väntan på jäsugnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om