Två orter i konfliktzon

Slutövningen för Nordic Battle Group fortsätter. Idag, tisdag och på onsdag utökas den till att omfatta Hjältevad och Bellö som för ett par dagar hamnar i en "krigszon".

Eksjö/Mariannelund2010-10-26 06:29

I den Europeiska försvarsunionen finns Nordic Battle Group, den svenska snabbinsatsstyrkan, som ska kunna rycka ut där den behövs i världen.

1 600 från Sverige
EU har alltid två stridsgrupper i beredskap som ska kunna sättas in i världen. Under första halvåret 2011 ansvarar Sverige för en av dessa snabbinsatsstyrkor. Det är andra gången Sverige har ansvaret.
- NBG är en viktig del för att stärka fred, frihet och demokrati i såväl Sverige som i andra delar av världen, säger Eksjö Garnisons informationschef Peter Gustafsson.
Sverige bidrar med cirka 1 600 soldater och totalt kommer NBG bestå av drygt 2 100 soldater. Övriga kommer från Finland, Norge, Estland och Irland.

Konflikter
För att kunna lösa olika grader av konflikter och dylikt övas styrkan så utmanande och realistiskt som möjligt. Övningsserien inleddes redan under våren när den sista värnpliktskullen genomförde sina slutövningar i Skåne och i Blekinge.
Under oktober sker slutövningen med en stor militär verksamhet engagerad i södra Sverige.

Invaderar Hjältevad
I Eksjö breder nu övningen och militärinsatsen ut sig österut i kommunen mot Hjältevad, och Bellö.
Att omkring tusen soldater plötsligt "invaderar" samhällena för att öva bataljonsmoment kommer naturligtvis att märkas tydligt, även om det inte är meningen att övningen ska påverka medborgarnas vardagsliv.
Det kommer att bli skottlossning (lös ammunition) på vissa platser. Militärövningen kommer även få flygunderstöd. Förutom helikoptrar dånar Jas 39 Gripen in över samhällena för att gör insatser mot mål på marken.
För allmänheten innebär det höjda ljudnivåer och skrämmande ljud för exempelvis hästar och hundar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om