Tvingas bo i utkylt hus med sin hjärtsjuke 2-åring

För två månader sedan flyttade paret Marielle Andersson och Mahdi Tanbakusa tillsammans med sin lilla tvååriga dotter Melinda de 137 milen från Boden till Mariannelund. Men drömmen om ett idylliskt liv i Småland med hus och trädgård, gick snart i kras. Familjen kom istället till ett hus utan värme, tvättmaskin, trasiga fönster och med en hyresvärd som inte vill åtgärda felen. – Jag blir så chockad att hon verkligen inte bryr sig.

Mahdi Tanbakusa och Marielle Andersson flyttade tillsammans med tvååriga dottern Melinda till Mariannelund från Boden i februari i år. Men drömmen om ett husliv i Småland försvann ganska snabbt. Huset som paret hyrde hade många brister, bland annat fungerade inte värmen, och hyresvärden ska inte ha velat åtgärda den trasiga pannan.

Mahdi Tanbakusa och Marielle Andersson flyttade tillsammans med tvååriga dottern Melinda till Mariannelund från Boden i februari i år. Men drömmen om ett husliv i Småland försvann ganska snabbt. Huset som paret hyrde hade många brister, bland annat fungerade inte värmen, och hyresvärden ska inte ha velat åtgärda den trasiga pannan.

Foto: Privat

Eksjö/Mariannelund2016-04-22 04:05

Paret tröttnade på kylan i Boden, Norrbotten, och fastnade för ett hyresledigt hus i Mariannelund. Mamman i familjen, Marielle Andersson, åkte ner för att titta på huset och för att träffa hyresvärden. Och till en början verkade allt bra.

– Huset var fint. Och hon var jättetrevlig och de hade fina bilar, fina kläder. Jag litade väl blint på henne kan man säga.

Familjen flyttade in i huset i februari i år. Enligt Marielle Andersson hade paret då betalat in fyra månadshyror i förväg.

– Vi ville visa att det gick att lita på oss.

Men redan första dagen började problemen att dyka upp. Fläkten var trasig, tvättmaskinen fungerade inte under en månads tid, altandörren gick inte att stänga ordentligt, vissa fönster gick inte att öppna, garaget var fullt med hyresvärdens privata saker, berättar Marielle Andersson.

– Sen har vi då pannan, som varit det största problemet av alla. Den började strula redan dag ett. Vi sa till hyresvärden flera gånger men fick bara svaret att hon skulle till Tyskland och inte hann eller hade råd att fixa pannan. Men så en dag för två veckor sedan höll pannan på att börja brinna. Det började ryka jättemycket och jag fick panik. Jag ringde brandskyddet och sotaren. De sa att inget brandskydd hade gjorts i huset sen 2011 och att ingen hade sotat sedan 2013. Och det ska göras varje år.

Pannan stannade upprepade gånger och värmen i huset sjönk ner till 15 grader.

– Vår dotter som är två år är hjärtsjuk och därmed extra känslig för kyla. Hon har fått sova med ytterkläder på sig. Vi tvingades flytta in alla sängarna i tv-rummet och hålla dörrarna stängda. Men vi har frusit varje natt, säger Marielle Andersson.

Vad säger hyresvärden?

– Hon bryr sig inte. Hon skickade till slut hit en kompis med några extra element men de fungerade inte och gjorde bara så att propparna gick hela tiden.

– Det är väldigt rått och utkylt i hela huset. Vi har fått hjälp av våra grannar som har kommit med element till oss och försökt få igång pannan. Jag känner mig bara väldigt besviken på vår hyresvärd och chockad över att hon inte bryr sig.

Familjen valde till slut att leta efter annat boende och hittade en lägenhet i Mariannelund.

– Vi vill ju inte flytta härifrån nu när vi kommit in i jobb och dagis och allt.

Marielle Andersson säger att hyresvärden inte godtagit att familjen bara har en månads uppsägningstid.

– Hon ville ha sex månadshyror, men vi har kollat upp det och som privat hyresvärd är det en månad som gäller. Vi har skickat vår uppsägning via rekommenderat brev, eftersom hon inte tar emot den annars.

Familjen vill nu varna andra som är i samma situation.

– Vi satsade allt på att flytta hit. Men ska man göra en sådan här grej är det väldigt viktigt att inte vara godtrogen. Man måste kontrollera den man ska hyra utav och inte luras av att de verkar vara trevliga människor. Som tur var löste det sig för oss, vi hittade en ny lägenhet. Men man tänker ju ”vad hade hänt annars?”. Det här har tärt väldigt mycket psykiskt på oss, säger Marielle Andersson.

Vimmerby Tidning har sökt ansvarig hyresvärd utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om