Ungdomar jobbar i eget företag på sommarlovet

När företagsprojektet UngDrive genomförs i sommar på Höglandet är Ingatorp väl representerat. Tre av de 29 unga företagarna kommer från Ingatorp. Mariannelund finns också representerat.

Eksjötjejerna Kaltrima Hyseny, Moa Winnfalk, Linnéa Bäckman startar företag tillsammans med Sofia Sigurdsson från Ingatorp. Foto: Privat

Eksjötjejerna Kaltrima Hyseny, Moa Winnfalk, Linnéa Bäckman startar företag tillsammans med Sofia Sigurdsson från Ingatorp. Foto: Privat

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-06-27 17:30

Sommarlov och kanske ett sommarjobb? Eller varför inte starta eget över lovet och jobba med det man själv vill.

Det senare har ett 30-tal ungdomar på Höglandet valt att göra genom att vara med i UngDrive.
UngDrive är ett rikstäckande nätverk av företagare, där man hoppas fånga upp ungdomar med entreprenörsanda. Projektet riktar sig till de som är mellan 15 och 18 år och som vill driva sin egen företagsidé.
– Tillväxtverkets undersökning visar att var tredje person hellre vill ha eget än vara anställd, säger projektledare Drazen Crnoja.
Ungdomarna har fått söka och har därefter antagits till att vara med i satsningen.Efter en kickoff-vecka i Nässjö, där ungdomarna fått lära sig mer om att starta och driva ett företag, är nu Höglandet en mängd unga företagare rikare, i alla fall över sommarlovet.

De får möjlighet till coachning och har även fått ett mindre startkapital för att underlätta starten.
– Oftast funkar det bäst om man jobbar enkelt. Det viktigaste är att man gör något och att man får det utfört, konstaterar Drazen Crnoja.
En morot är att man kan tjäna 18 600 kronor utan att behöva deklarera.
Efter sommaren kan man antingen avsluta företaget, fortsätta som UF-företag eller starta egen firma - om ens målsman godkänner det.

Den mindre orten Ingatorp är representerad med inte mindre än tre ungdomar.
Två av dem är systrarna Malin och Matilda Rudolfsson, 16 och 17 år.
De berättar att deras mamma såg annonsen och att de själva tyckte det verkade roligt och att de skulle kunna lära sig mycket.

– Vi har lärt oss jättemycket om företagande. Vi trodde att det var svårare att starta företag än det är, säger Malin efter kickoff- veckan, som hon anser gav mycket av både kunskap och inspiration.
Under sommaren kommer de att sälja T-shirts med egendesignat tryck.
– Vi hoppas vi ska ha två olika tryck som passar på sommaren. Vi har kontaktat ett företag som kommer att trycka tröjorna åt oss.

De tänker marknadsföra sig via en egen hemsida men kanske främst genom instagram, då de tror att det är mest unga som köper deras vara.
– Vi kommer även stå på marknader, säger Malin.

Däremot räknar de inte kunna vara med på marknaden på hemmaplan i Ingatorp, helt enkelt för att tröjorna inte lär hinna bli klara till dess.
Tio procent av vinsten ämnar de att skänka till WWF för att regnskogen ska kunna återplanteras.
Sofia Sigurdsson är den tredje deltagaren från Ingatorp.

Hon har startat ett företag tillsammans med tre klasskamrater på ekonomiprogrammet.
Hon berättar att de har provat på entreprenörskap genom ett projekt under första gymnasieåret.
– Vi började också tänka mycket på UF-företagen i årskurs tre. När en av coacherna i UngDrive kom och höll en föreläsning på gymnasiet tyckte vi det lät väldigt intressant, säger Sofia Sigurdsson, som startat ett företag över sommarlovet tillsammans med tre klasskamrater från Eksjö.

Hon ger kickoff-veckan stort beröm.
– Det var något vi uppskattade väldigt mycket. Det var mycket intressant och lärorikt. Det var verkligen värt att vara med och jag är glad jag tog chansen och att jag blev antagen, säger hon.
Hon och hennes kamrater ska tillverka armband som de ska sälja på marknader och på torg.
–Vi kommer vara på torget i Eksjö på lördag och ska försöka hitta en plats på Ingatorps marknad.

Armbanden säljer de för att främja feminismen och hjälpa till i kampen för kvinnors rättigheter.
– Det är ett ämne som vi alla brinner väldigt mycket för och som vi tycker är väldigt viktigt, säger Sofia Sigurdsson.

Av den anledningen har de också bestämt att de ska skänka 15 procent av vinsten till projektet FN-kvinna, för att främja kvinnors rättigheter runt om i världen.

Mariannelund fick också representerat med 15-åriga Sindra Hjertstedt Svahn som berättar att hon i våras skickade in en intresseanmälan till UngDrive, för att få mer information.
– Sedan när jag fick veta mer så lät det väldigt skoj och jag blev också antagen. Kickoff-veckan förra veckan var väldigt lärorik och det kändes väldigt bra att gå den. Den var väl planerad och professionell och det var en bra blandning av kunskaper och inspiration under hela veckan, säger hon.

Sindra berättar att hon tar hand om trädgårdar och utför olika trädgårdsjobb, så att andra kan få mer fritid. Hon började jobba med att dra skräppor men även putsa fönster.

Malin och Matilda Rudolfsson är det andra unga företaget med anknytning till Ingatorp. Foto: Privat
Malin och Matilda Rudolfsson är det andra unga företaget med anknytning till Ingatorp. Foto: Privat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om