Upphör som asylboende

Hässlebogården i Mariannelund upphör som asylboende. De boende på anläggningen har successivt minskats ned och de sista tio boende har nu flyttat från anläggningen då avtalet med Migrationsverket löper ut.

Hässlebogården är tömd och upphör som asylboende. Migrationsverket har inga planer på att förlänga något avtal i nuläget. Foto: Arkiv/Madeleine Jakobsson

Hässlebogården är tömd och upphör som asylboende. Migrationsverket har inga planer på att förlänga något avtal i nuläget. Foto: Arkiv/Madeleine Jakobsson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-11 09:00

Den stora byggnaden som senast använts som asylboende har tidigare varit pensionärshem, vårdboende och turistgård. I slutet av oktober 2014 blev det ett asylboende.

Verksamheten med ett asylboende har drivits av bolaget Carlmike AB som i sin tur tecknat ett avtal om att använda lokalerna av fastighetens ägare Erika Roos från Mariannelund.

Migrationsverket har tecknat nya avtal kring boendet men i takt med att asylboenden nu kan avvecklas har avtalet med Hässlebogården sagts upp.

- Allt har upphört. Det finns inga personer kvar i fastigheten. De sista tio boende lämnade fastigheten i går, säger Carl Folke på Carlmike AB under onsdagen.

- Vi har haft det i snart två år. Från början var det 74 platser och med nya avtal blev det 50 platser. Sedan har det ”droppat av” och på sistone har det varit 20-25 personer, säger han.

- Det är tomt nu, förklarar han.

Migrationsverket meddelar att man i nuläget inte har några planer att förlänga avtalet.

Avtal till maj

Bolaget Carlmike AB i Skövde har dock fortfarande ett avtal med fastighetsägaren om lokalerna. Detta löper som längst till maj 2017.

- Det blir nästa huvudvärk. Vi kommer inte ha användning av lokalerna längre. Det blir en uppgörelse mellan fastighetsägaren och oss. Vi vet i dagsläget inte var det landar, säger han.

Asylboendet på Hässlebogården har kantats av en del utmaningar. Redan vid den första inflyttningen protesterade boende att fastigheten låg för ocentralt. Trafikanter vittnade om incidenter på riksvägen då vandringen till samhället försiggick utan det användes några reflexer.

För något år sedan kom kommunen med stora krav på anläggningen och hot om dryga böter om inte bland annat ventilationen förbättrades. Dessutom utdelades en byggsanktionsavgift på 50000 kronor ut då verksamheten startats utan bygglov, start-eller slutbesked.

Bristande information

Att inga asylsökande finns kvar eller att asylboendet upphört är dock en uppgift som vare sig kommun eller Migrationsverket verkar ha riktigt koll på.

Vid en kontakt med Migrationsverket sägs först att verksamheten inte stängts ner. Vid en önskan om en grundligare kontroll kring avtalet sägs det att avtalet upphör den 15 augusti.

På kommunens sociala enhet är man inte heller uppdaterad i semestertider.

Personer ute i integrationsverksamheten har inte nåtts av beskedet och visste tills häromdagen inget om att Kullagården och Mariannelunds city center kan komma att avvecklas i höst.

- Vi visste inget förrän det stod i tidningen, säger personal i kommunen.

Socialchef Ulla Henriksson har inget rakt svar att ge direkt kring Hässlebogården. Hon letar upp ett mejl från enheten Hälsa Integration och Arbete i början på juni där datumet 30 juni i stället nämns efter information av Migrationsverket.

- Migrationsverket har skrivit ett nytt avtal med Paradis. Med Paradis, Kullagården, Mariannelund Citycenter och Solhöjden är det totalt 447 platser, läser hon.

Att utflyttning skett har inte heller Räddningstjänsten informerats om.

Räddningstjänsten fick ett automatlarm på ett asylboende i Mariannelund under onsdagen men ifall ett sådant blivit aktuellt på Hässlebogåren hade man ej vetat om det funnits boende kvar eller inte.

- Vi har inte fått veta att det är tomt. Men om ett automatlarm går har det ingen betydelse. Då åker vi ut och det kan ju finnas personer i byggnaden ändå, säger Jörgen Franzén, ställföreträdande räddningschef.

Carl Folke i Carlmike AB uppgav på onsdagen att han skulle ringa till Eksjö kommun samma dag för att ge information.

Vill ha skärpning

Den till synes bristfälliga informationen från Migrationsverket möter dock också kritik från gode män.

- Jag är gode man för några barn på Kullagården i Mariannelund. Vi vill ju ha reda på ifall ett asylboende avvecklas. Jag fick läsa det i tidningen. Jag har nu föreslagit Migrationsverket att det ska införas en rutin så vi kan få veta om ett boende ska läggas ner eller att vi själva kan gå in och kontrollera det med jämna mellanrum, säger en person i Mariannelund som är gode man.

Enligt Migrationsverket löper avtalen ut för Kullagården och Mariannelunds Citycenter i höst.

- De kan komma att läggas ner, säger Migrationsverkets presstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om