Uppmanar släppa igenom vattnet

Länsstyrelsen i Jönköpings län uppmanar nu alla vattenkraftsägare att släppa igenom hela tillrinningen av vatten förbi anläggningarna i Emåns tillrinningsområde. Orsaken är de extremt låga vattenflödena. Länsstyrelsen har även beslutat att tappningen av sjön Solgen måste minska.

Vattensituationen i Emån hotar nu djurlivet. Länsstyrelsen tvångsreglerar uttaget ur Solgen samtidigt som man uppmanar kraftverksägare att släppa vattnet fritt.Foto: Olof Carlsson

Vattensituationen i Emån hotar nu djurlivet. Länsstyrelsen tvångsreglerar uttaget ur Solgen samtidigt som man uppmanar kraftverksägare att släppa vattnet fritt.Foto: Olof Carlsson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-10-12 16:30

Att Länsstyrelsen vidtar de här åtgärderna och uppmanar till att släppa vattnet fritt tillhör ytterligheterna.

- Vi har aldrig gjort det innan men det är en extrem torka. 1992 var ett liknande år men i år är det nog värre. Det har varit låga flöden länge och vi har sett varningstecknen sedan i vintras. Länsstyrelsen har haft en krisorganisation igång sedan i maj, säger Anders Stenström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

- Vi ser fortfarande ingen bättring och naturen är känslig, säger han.

Nära noll

För närvarande är det extremt låga flöden inom Emåns avrinningsområde. Den naturliga tillrinningen från grundvattnet börjar i många områden nu sina helt och hållet.

- Det kan leda till skador på höga naturvärden som till exempel bestånd av laxfiske och musslor. Laxfisken är just nu inne i en mycket känslig period av sin livscykel. Lekperioden har just startat och pågår cirka två månader framåt.

Släppa fritt

Länsstyrelsen går därför ut med uppmaningen till alla kraftverksägare i Emåns avrinningsområden i Jönköpings län. Man vill att ägarna till kraftverken släpper hela tillrinningen förbi anläggningarna.

Geografiskt handlar det om Emåns huvudfåra från Vetlanda mot Kvillsfors.

- Sedan kommer vi in i Kalmar län. Hur de hanterar det vet vi inte. Vi har meddelat länsstyrelsen i Kalmar om vår åtgärd, säger han.

Det handlar hittills om en uppmaning till ägarna för totalt nio anläggningar.

- Anläggningarna har inga stora regleringsmöjligheter, men det är så känsligt nu så vi vill inte att man stänger igen ens för några timmar för att fylla upp, säger han.

Uppmaningen kommer att gälla till dess att vattenföringen återgått till normala förhållanden.

Vattendrag som ansluter såsom Brusaån och dess små kraftverk omfattas inte av uppmaningen, eftersom det är mindre vattendrag, som ej kan lagra vatten på samma vis.

Länsstyrelsen har också beslutat en tvångsåtgärd, att Skånska Energi Vattenkraft AB inte får tappa ut så mycket som man gör. I dag tappas 1,4 kubikmeter i sekunden ur sjön Solgen. Det måste nu minskas till maximalt en kubikmeter.

- Det kan ses som lite motstridigt till att vi uppmanar att släppa på vattnet. Men i Solgen har det tappats mer vatten än det borde, förklarar han.

Fler sjöar än Solgen i å-systemet har extremt låga vattennivåer. Sjöarna Flen, Stora Bellen, Salgen, Grumlan, Store Sjön och Vallsjön är sjöar som man nu har extra järnkoll på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om