Utbildning i industriellt byggande

I höst startar en ny utbildning i Eksjö med inriktning på industriellt husbyggande. Utbildningen är ett direkt resultat av det stora behovet att kunna rekrytera ny personal inom det industriella byggandet.

Husföretagen har stort behov av arbetskraft. För att möta efterfrågan startas en utbildning i industriellt husbyggande i Eksjö.

Husföretagen har stort behov av arbetskraft. För att möta efterfrågan startas en utbildning i industriellt husbyggande i Eksjö.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-21 18:30

Byggkrisen är ett minne blott och nu är i stället behovet och satsningar på nybyggnation av bostäder stort både i Sverige och nationellt.

Husföretag satsar och en av de kommande storsatsningarna i regionen blir en helt ny monteringsfabrik på Nifsarp utanför Eksjö, som väntar på att kunna byggas.

Eksjöhus stora satsning och det stora behovet hos andra husföretag att kunna hitta personal har lett fram till en utbildningssatsning.

Träcentrum i Nässjö har tillsammans med flera husproducenter på Höglandet, Eksjö kommun, Vux i12 och Arbetsförmedlingen, tagit initiativ till utbildningen.

- Hela branschen skriker efter folk och det här är ett bra tillfälle att få in nya svenskar på arbetsmarknaden, säger Björn Alm, ordförande i tillväxt och utvecklingsnämnden i Eksjö.

Utbildningen kommer att genomföras som en arbetsmarknadsutbildning inom ramen för Träcentrums avtal med Arbetsförmedlingen.

Björn Alm berättar att utbildningen har haft 60 intresseanmälningar. 48 av dem kommer gå vidare till utbildningen.

Många av kursdeltagarna är nyanlända och därför har personal på SFI anställts som stöd vid utbildningen, som förläggs i lokaler på Nifsarp.

Kursen som är på 20 veckor startar den 10 oktober.

- Utbildningen kommer att fylla en viktig funktion i regionen, säger Träcentrums vd PO Simonsson i ett pressmeddelande.

- Genom denna samverkan kan vi synkronisera resurserna och ge de som går utbildningen en unik chans till jobb. I och med det får vi en situation där såväl samhället som näringslivet och arbetstagarna kommer att vara vinnare, kommenterar han.

Esko Nykänen, produktionschef på Hjältevadshus välkomnar utbildningen.

- Behovet har funnits länge och vi tycker det är hög tid att komma igång, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om