Vakten tejpade för larmknapp – döms för tjänstefel

En tidigare arrestvakt i Polishuset i Eksjö har dömts för tjänstefel samt osant intygande. Han får kännbara böter. Vakten arbetade förra hösten i arresten och hade bland annat hand om tillsynen av en man som hamnat i arresten på grund av berusning. Den berusade mannen var högljudd och försökte ringa på klockan från sin cell. Vakten tyckte att mannen tog för stor uppmärksamhet från övriga intagna och därför satte han på tejp på systemet så signalen från cellen blockerades. Vakten tittade inte heller till mannen i den uträckning som är förordnat.

Eksjö/Mariannelund2016-11-04 14:00

Vakten fyllde i rapporten från den aktuella dagen att han tittat till mannen en gång i kvarten men i själva verket var det bara en gång i timmen.

Övervakningskamerans upptagning har visat att vakten gick förbi cellen utan att han tittade in till honom.

Vakten har förklarat att mannen gapade och skrek och att man därför ändå hade koll på honom.

Men vaktens agerande och att han skriftligt fyllt i att han gjort tillsyn är något som Eksjö tingsrätt såg allvarligt på.

Rätten anser att man i ett rättssamhälle måste kunna förlita sig på att skriftlig information från en tjänsteman är en korrekt uppgift och inte påhittad information.

Rätten ansåg också att även om vakten har en egen personlig uppfattning om en person, så ska den personen vara tillförsäkrad en objektiv hantering i enlighet med gällande regelverk.

Vakten jobbar inte längre kvar i arresten.

Han döms att betala 16 000 kronor i böter för tjänstefel och osant intygande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om