Våldtäktsmisstänkta omhäktade

De två unga män som misstänks för en våldtäkt av en ung kvinna på Storegårdsområdet i Eksjö i juni har omhäktats.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-07-12 11:00

Det var den tionde juni som polisen fick larm vi halv ett tiden på natten, då man hörde en kvinna skrika på hjälp. Polis skickades till platsen och tog två pojkar på mer eller mindre bar gärning.
Männen greps och anhölls senare.

Männen häktades i slutet av juni och på sena måndagseftermiddagen omhäktades båda. De unga männen har i tidigare häktningsframställan haft oktober 1999 och maj 2000 som födelseår. Regelverket är strikt och för att frihetsberöva någon under 18 år krävs synnerliga skäl.
Förutsättningarna i ärendet har dock ändrats sedan häktningen då Migrationsverket kommit med beskedet att männen bedöms vara myndiga, sålunda 18 år eller äldre.

Männen har sökt asyl och Migrationsverket har begärt in en bedömning av ålder från Rättsmedicinalverket. Denna undersökning gör bedömningen att männen är äldre än vad de uppger sig för att vara.
På måndagseftermiddagen begärdes männen omhäktade vid Eksjö Tingsrätt. Båda förnekar att de gjort något brottsligt. Försvaret menade att utredningen inte skett skyndsamt, varvid inte åtalstiden ska förlängas. Förhandlingarna skedde bakom lyckta dörrar.

Rättens beslut blev att omhäkta männen. Rätten skriver i sitt beslut att de misstänkta sannolikt är 18 år eller äldre och båda är fortsatt misstänkta för våldtäkt. Man anser att det finns risk för att de avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff, att det finns risk att de undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning. Det är fortfarande inte uppenbart att skäl till häktning saknas. För det fall att någon av dem är under 18 år föreligger fortfarande synnerliga skäl och det är uppenbart att betryggande övervakning inte kan ordnas, skriver rätten. Åtal ska vara väckt senast 24 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om