Vandrarhemmet Kullagården sålt

Kan bli boende för 200 asylsökande.

Kullagården vandrarhem i centrala Mariannelund är sålt. Det är oklart om fastigheten på 2 000 kvadratmeter och 220 bäddar blir fortsatt vandrarhem. Foto: Ivonne Svahn

Kullagården vandrarhem i centrala Mariannelund är sålt. Det är oklart om fastigheten på 2 000 kvadratmeter och 220 bäddar blir fortsatt vandrarhem. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-12-18 07:16


Kullagårdens konferens och vandrarhem i Mariannelund har sålts. Köpare är ett företag från västra delen av länet. Framtiden för Kullagårdens fortsatta verksamhet är sålunda osäker.

När tidningen ringer upp angående försäljningen vill Joukje De Vries först inte alls kommentera saken men väljer sedan att bekräfta försäljningen.

- Jo, det stämmer att Kullagården är sålt. Vi sålde det i måndags, säger hon.

Vilka är köparna?
- Det är några personer i Jönköping. Några som har en möbelbutik, säger hon.

Hon vill däremot inte tala om vad företaget heter som just har köpt vandrarhemmet och vad företaget i fråga har för verksamhet i dag.

För åtta år sedan flyttade Joukje De Vries och Jan Boetes till Sverige från Nederländerna för att förverkliga en dröm. De övertog Kullagårdens vandrarhem i Mariannelund och har sedan dess drivit anläggningen. Kullagården har varit ett populärt boende inte minst för barnfamiljer under semesterperioden på grund av sin närhet till Astrid Lindgrens Värld.

- Vi klagar inte. Det har kommit mycket folk varje år. Många av de som bott här har kommit tillbaka och det har också varit många nya som hittat till oss. Vi har dessutom haft ett jättebra samarbete med bland annat ALV, nämner Joukje.

Men anläggningen och inte minst den intensiva perioden på sommaren har krävt sin uppoffring och mycket arbete.

- Vi har i flera år känt att det är lite för stort för oss. Vi vill gärna fortsätta ha en sådan här verksamhet men i mindre skala. Vi ville sälja för att kunna driva något mindre, säger hon.

Enligt Joukje De Vries blev hon och Jan Boetes kontaktade av personer från Jönköpingstrakten som ville köpa anläggningen. Fastigheten och verksamheten har sålunda inte varit ute till försäljning innan. För dem blev det ett enkelt val att sälja eftersom de tänkt tanken en längre tid.

I början på veckan blev försäljningen klar. Enligt obekräftade uppgifter ska de nya ägarna ta över redan nästa vecka.

Den 4 januari är dock det officiella datumet då nycklarna ska överlämnas.

Frågan som väcks och som både kommunens turismenhet men också Emilkraften i Mariannelund ställt sig är om de nya ägarna avser att erbjuda byggnaden som asylboende. Det skulle i så fall kunna innebära att den lilla orten och kommunen får 200 ytterligare nya platser för asylsökande.

Flera verksamheter som blommar upp på sommaren och som är beroende av turister skulle då påverkas.

- Det är inte bra om man bara ska bära turistkepsen. Ur det hänseendet vore det en nackdel om Kullagården blev ett sylboende. Då skulle 220 bäddar varje dag försvinna i tre månader och de människor som på olika sätt handlar här. Kommersiellt är det en stor nackdel inte bara för Mariannelund utan även för Vimmerby och ALV, säger Robert Glader på Emilkraften.

Birgitta Johansson på Aktivt Centrum, (en internationell mötesplats i Mariannelund), säger att ett boende på Kullagården är inget hon skulle finna otänkbart.

Klarar Mariannelund av så många asylsökande utöver de som redan bor på orten?
- Man klarar egentligen allt om man är tvungen. I dag är bristen på boenden enorm och Migrationsverket letar boenden, påpekar hon.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om