Vandring kring medeltida lämningar: ”Här finns två ödegårdar som lämnats obrukade sedan digerdöden”

– Folk dog som flugor under digerdöden på 1300-talet, och vi har hittat två stycken ödegårdar från den tiden som förmodligen aldrig togs i bruk igen, säger arkeologen Pär Connelid.
Vattenfall anordnade i lördags en guidad tur i skogarna kring byn Dödringshult där bolaget planerar att bygga en vindkraftpark.

Pär Connelid är arkeologen som gjort undersökningen av området där Vattenfall vill bygga vindkraftpark. Foto: Jenn Hultberg

Pär Connelid är arkeologen som gjort undersökningen av området där Vattenfall vill bygga vindkraftpark. Foto: Jenn Hultberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-04-24 11:10

Ett 40-tal personer hade anmält sig till kulturvandringen utanför byn Dödringshult, Bruzaholm. Resan anordnades med buss och turen gick från Bruzaholm via Västra Ekås, och slutligen till Dödringshult och ett skogsområde i närheten av byn.
– Det har ju hittats en hel del arkeologiska fynd här så vi tänkte att det kunde vara intressant för allmänheten att få höra arkeologen berätta om platsen, säger Ingegerd Bills på Vattenfall.

Den tänkta vindkraftparken utanför Bruzaholm har planerats i flera år och i dagsläget är projektet inne i tillståndsfasen. I december lämnades ansökan in till länsstyrelsen om att bygga upp mot 25 vindkraftverk. Under projektets gång har olika informations- och samrådsmöten hållits med allmänheten och det råder delade meningar om den tilltänkta parken, med röster både för och emot. Allmänheten kommer ha möjlighet att överklaga i flera instanser.
– Att anlägga en vindkraftpark är en lång process och tar flera år. Det kan gå igenom flera instanser och det kan ta ytterligare flera år, säger Ingegerd Bills.

En kulturhistorisk inventering har gjorts i området kring Dödringshult. På uppdrag av länsstyrelsen har kulturgeografen och arkeologen Pär Connelid inventerat hela projektområdet.
– Jag har hittat förväntat många fornlämningar på området, bland annat förhistorisk åkermark som är omkring 2 000 år gammal, och två medeltida ödegårdar som förmodligen är från 1300-talet.

Under vandringen var det flera deltagare som berättade om gamla sägner som sägs ha skett på området. Allt från mord och andra tragedier till berättelser om personer som levt i området.
– Man märker ju att det finns ett stort intresse för det här området. Jag kan däremot inte säga om det jag har hittat här kommer påverka byggandet av vindkraftparken. Det är inget direkt unikt som jag har funnit, men allt är ju samtidigt viktigt att bevara. Men det är ett beslut för länsstyrelsen, säger Pär Connelid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om