Vårdansvaret ska granskas

Kommuner som, för att spara pengar, skriver över sina invånare på den kommun där personerna får vård, är ett fenomen som nu ska granskas.

Eksjö/Mariannelund2013-10-11 06:24

Riksdagsledamoten Helena Bouveng besökte på onsdagseftermiddagen Lunnagårds sjukhem, som gjorde henne uppmärksam på problemet.
Det förekommer att personer som får vård på ett behandlingshem skrivs in på den ort där de får vård. På så sätt lämpar personens hemkommun över ansvaret för vården och kostnaden av densamma. I stället får den kommunen som bedriver vården ta ansvaret och kostnaderna.

Många vårdhem
Höglandet har av tradition många behandlingshem och om detta sätts i system blir det påfrestande kostnader för glesbygdskommunerna.
Hur vanligt förekommande det är och om det finns kommuner som satt det här i system är inte utrett men kan nu komma att bli.
- Jag har inte hört talas om det här tidigare utan det var Eksjö som gjorde mig uppmärksam på det. Det är varje kommuns ansvar att värna om sina egna medborgare. Varje kommun måste ta ansvar för sina invånare.

Träffa domare
Helena Bouveng kommer att ta upp frågan med Sveriges kommuner och landsting men även med Förvaltningsrätten i Jönköping, för att se om man kan komma åt problematiken med lagstiftning.
- Eksjö kommun har ifrågasatt vissa skrivningar och i de flesta fallen har förvaltningsrätten gett Eksjö rätt. Men om det finns en gråzon i lagtolkningen kan väldigt små tolkningar göra det annorlunda. Mitt första steg är att träffa en domare som kan lagstiftningen.
Hon vill gärna veta i vilken utsträckning det här sker.
- Det här är en fråga för kommunerna att diskutera internt hur man förbehåller sig till ansvaret för de egna invånarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om