Apoteket har tidigare haft öppet fem dagar i veckan.
Sedan någon vecka tillbaka är dock apoteket mer stängt än det är öppet. Öppettiderna drogs plötsligt ner 60 procent och nu har man bara öppet två dagar i veckan.
När apoteket byggdes var service och närhet en grundtanke. Vårdcentralen ligger sålunda vägg i vägg med apoteket. Det gör också dåvarande servicehuset, numera seniorboendet Bobinen.
Men närhet är inte längre aktuellt, om du inte råkar bli sjuk eller behöver ny medicin på en måndag eller torsdag.
Alla andra dagar hänvisas kunderna numera till Eksjö, Vimmerby eller Hultsfred.
Vårdcentralen visste inget
Apoteket stängde tre av fem dagar förra veckan men någon information förmedlades inte till bygdens invånare.
Inte ens vårdcentralen vägg i vägg med apoteket delgavs något om vad komma skulle.
- Vi fick ingen information av apoteket. Vi fick av en tillfällighet veta det då en i vår personal var där som privatperson och handlade några minuter innan de stängde dagen innan. Då hade apotekets personal nämnt att de skulle dra ner öppettiderna, berättar Barbro Andersson, biträdande verksamhetschef för vårdcentralen i Mariannelund och Eksjö.
- Att vi inte fick någon information om det tycker vi naturligtvis inte är bra eftersom vi inte har kunnat förbereda oss. Vi har inget förråd av mediciner, säger hon.
Vårdcentralen har nu tagit hem en mindre mängd antibiotika så man kan hjälpa patienter i akutlägen om de fått urininfektion eller andra infektioner, så att utsatta sjuka kan få behandling snabbt, med den första dosen.
- Antibiotika ska vi försöka se till så vi har hemma men vi har inga andra mediciner såsom hjärt- eller blodtryckmediciner, understryker hon.
Att apoteket nu bara har öppet ett par dagar i veckan har också fått andra konsekvenser för vårdcentralen.
- Vi har i telefonrådgivningen tydligt märkt att patienterna vill ha tider till vårdcentralen då apoteket är öppet. Men det är något vi inte klarar, säger hon.
För privatpersoner i Mariannelund ställer stängningen till med bekymmer. För de som får hjälp med att dela medicin och som nu behöver en ny medicin, kan det få konsekvensen att det blir en försening av medicineringen. Något som naturligtvis kan innebära fara för patientens mående om man får en sjukdom som kräver behandling snabbt.
Christina Bråkenhielm Persson, enhetschef för hälso- och sjukvård i Eksjö kommun säger att apotekets indragning naturligtvis påverkar hemsjukvården men att de största bekymren är för de boende på orten som får det betydligt svårare att få ut sin medicin (om man ej har beviljad insats att medicin hämtas ut).
Om man får hjälp av hemsjukvården att dela medicinen i dosetter, då förutsätts det också att medicinen finns i hemmet.
- Apotekets förändring är helt klart opraktiskt för hemsjukvården men mest opraktiskt är det för patienterna. Hemsjukvården har inget lager med medicin och vi får svårare att hjälpa patienterna. Får patienterna inte ut medicinen så kan det innebära en fördröjning av medicineringen, säger hon.
Inte heller hemsjukvården delgavs någon information från apoteket.
- Jag fick veta det av distriktssköterskorna. Jag fick ingen information av apoteket och det är alltid en fördel att få veta, säger hon.
Bland ortsborna finns många asylsökande. Har det här fått några konsekvenser för dem?
- Än så länge har jag inte hört något. Men det kommer att märkas framöver och det kommer naturligtvis drabba de som behöver ha ut sin medicin. Det är så långa pauser mellan öppettiderna och det här måste man lösa med vårdcentralen så de asylsökande får information, säger Birgitta Johansson på Aktivt centrum, en mötesplats för asylsökande.