Världsmästare driver sommarfik

Eksjös världsmästare i tyngdlyftning Damir Trokic driver i sommar ett fik tillsammans med sin flickvän Sara Buder vid mynningen till naturreservatet Skurugata utanför Hult.

Eksjö/Mariannelund2009-07-15 06:23

För andra året i rad hjälper Eksjö kommun ungdomar att bilda sina egna sommarjobb. Sommarentreprenörerna hjälper till med ett startkapital på 2 000 kronor till de som vill driva sitt eget företag. Det är så Sara Buder och Damir Trokic kom på att de skulle starta ett café.
- Vi hittade inget lämpligt ställe inne i Eksjö men så blev vi tippsade om naturreservatet Skurugata som lockar många turister, berättar Damir Trokic från Tjuva Jösses fik.
Skurugata är en klippkanjon som 800 meter lång och 35 meter djup, och temperaturen kan variera med 20 graderer nere i klykan.

Fick söka tillstånd
Men det var inte bara till att slå upp ett fik mitt i ett skyddat naturområde som Skurugata.
- Eftersom det är ett reservat är det förbjudet att sätta upp skyltar, att ha reklam ja nästan allt, säger Sara Buder.
Men efter att paret presen-terat idéen för Länsstyrelsen fick de klartecken att driva fiket på naturreservatet. När de väl fått svart på vitt att de kunde driva fiket där de ville satte de fart att leta sponsorer, för att göra det hela möjligt. De fick hjälp med ett elverk, en grill, pumptermos till kaffet och sen bakar de själva fikabröd.
- Det har gått helt okej, vi går med en liten vinst och det är en bra start, säger Damir Trokic.
Båda två har läst samhällprogrammet med inriktning på ekonomi och till hösten flyttar de till Jönköping för att studera vidare på högskola.
- Men vi är inställda på att komma tillbaka nästa sommar för att servera fika vid Skurugata, säger Sara Buder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om