Varnar för bluffvinster

Samtalen till privatpersoner som handlar om att den som blir uppringd har vunnit ett fint pris, oftast i form av en resa til Karibien, fortsätter. Nu går polisen ut och varnar för de oserösa "vinsterna".

Eksjö/Mariannelund2005-08-18 06:34

Under den senaste veckan har ett antal länsbor blivit uppringda av en engelsktalade röst som sagt att de vunnit ett fint pris. Oftast har det handlat om en resa till Karibien. Det går inte att kommunicera med rösten och allt tyder därför på att den är inspelad.
Vill man veta mer om vinsten uppmanas man trycka en siffra. En ny röst hörs där man får ytterligare information om den så kallade resan.
Därefter uppmanas man uppge vilket kreditkort man använder och vilket nummer man har samt uppge namn och adress.
Till sist blir man vidarekopplad ytterligare en gång för att än en gång svara på frågor om numret på kreditkortet.
- Polisen har fått många samtal med tips och frågor från drabbade länsbor, säger Jan Tengbro, chef för Kriminalunderrättelsetjänsten vid Polismyndigheten i Jönköpings län.
- Vad vi märkt är att det framför allt är Tranås och Värnamo som varit utsatta och i viss mån även Jönköping. Det mesta tyder på att den eller de som står bakom den här verksamheten arbetar systematiskt och betar av de som blir uppringda i bokstavsordning.
Polisens råd i fall man får ett sådant här samtal är att inte gå vidare utan lägga på luren.
Om man råkat lämna ut numret på sitt kreditkort ska man kontakta polisen för att anmäla det hela och genast spärra kontot.
Jan Tengbro påminner att man även ska vara uppmärksam på e-post med liknande innehåll och kasta det papperskorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om