Varnar för farlig korsning – kräver snabb ombyggnad

– Det är ett under att inget hänt. Det säger lantbrukare, åkare och handelsbodens ägare, angående en korsning i centrala Ingatorp. De kräver nu en ombyggnation så inget allvarligt sker. På torsdagseftermiddagen bjöd de Trafikverkets representant till Ingatorp för att på plats se hur situationen ser ut.

Det är besvärligt för den tunga trafiken att svänga vid Regnbågsdalen i Ingatorps centrum. Foto: Ivonne Svahn

Det är besvärligt för den tunga trafiken att svänga vid Regnbågsdalen i Ingatorps centrum. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-05-14 09:30

Till Regnbågsdalens café och handelsbod kommer folk för att fika och handla. Nu har man även fått en uteterrass mot vägen.

Ser man tillbaka en tid fanns ingen verksamhet på platsen, inte heller något asylboende i grannfastigheten. Äldreboendet Solgården ligger dessutom på andra sidan gatan. Rörelsen av både alla åldrar har sålunda ökat i korsningen.

Men det har också trafiken gjort.
Gunnel Ekblad, delägare av Regnbågdsdalen, säger att hon dagligen drar efter andan när hon ser trafiksituationen.

Det är ett under att inget hänt, säger hon.
– Det går 30-35 lastbilar här per dag och många oskyddade trafikanter. Det finns inte ens ett övergångsställe, påpekar hon.

Situationen har blivit akut efter förändringar av trafiken på den smala Kyrkogatan intill.
– Efter 21 år med förskola är nu vägen avstängd, säger Lennart Nilsson i Ingatorp.
Tunga transporter tog ibland den vägen men är nu hänvisade förbi den andra korsningen. Meningen var att den korsningen skulle åtgärdas men avstängningen kontra ombyggnationen har inte gått i fas. Tiden har sprungit ifrån projektet och frågan är nu hur man ska undanröja de dagliga trafikfarliga situationerna som nu uppstår. Trafikverket aviserar nämligen för att det förmodligen inte finns några pengar.

För i Trafikverkets prioriteringar har Ingatorps-korsningen fallit bort. Planeringen är dessutom långsiktig och görs på tolv år med revidering vart fjärde år och där finns Ingatorp inte med. Då måste det omprioriteras och något annat projekt måste prioriteras ner.

‑ Problemet är att vi har massor av likande platser i länet. Till det här finns en särskild pott och i denna finns Ingatorp inte med just nu. Då måste något annat prioriteras ner, sa Helen Nilsson, samhällsplanerare på Trafikverket, som hade bjudits in för att på plats se situationen. 
‑ Jag är här för att lyssna och tar med mig det till Trafikverket, klargjorde hon.

Lantbrukare och åkare visade praktiskt hur man måste ta vägbanan och ibland även trottoaren i anspråk för att ta sig fram både vid Regnbågsdalen och vid riksväg 40. Vid den östra korsningen är avfarten så smal att det är omöjligt för två stora ekipage att mötas.
Det innebär att den lastbil eller buss som ska svänga av från riksväg 40 tvingas stanna på vägen ifall det kommer någon från Ingatorps centrum.

En trafikfarlig situation som även uppstår under guidningen av Trafikverkets representant.
‑ Kommer det en bil bakom, är det lätt att den kör ut bakom för att ta sig förbi.
Likaså satte sig Helen Nilsson själv vid ratten i en traktor med balvagn i korsningen. Här uppmärksammades hon på skyltningen och hur illa den sitter om man kommer med en traktor.
‑ Man ser ingenting och när man väl gör det är balklon ute i vägbanan, säger en lantbrukare.
Några pengar finns inte i nuläget men Ingatorpsborna är angelägna att en lösning sker snabbt, innan något tragiskt sker.
‑ Då är det för sent, påminner man.

Nu hoppas man att kommun och trafikverket inom en snar framtid hittar en lösning, först och främst vid Regnbågsdalen.
Något som man inte tycker borde vara omöjligt. Och är det någonting Ingatorpsborna genom åren bevisat, så är det att mycket av det omöjliga visst är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om