Varning för förorenat vatten

Undvik kontakt med det översvämmade vattnet. Det kan vara förorenat. Varningen kommer från kommunen som menar att avloppsvatten kan ha runnit ut i sjöarna.

Eksjö/Mariannelund2007-07-02 07:34

Det kommer att tas prover på alla kommunala badplatser och i slutet av nästa vecka kommer de första svaren. Tills dess uppmanar kommunen till försiktighet.
"Människor och djur avrådes att vara i kontakt med översvämmade vatten då det kan vara förorenat", står det på deras hemsida.
Både avloppsvatten och kemikalier kan ha runnit ut i sjöarna och detta innebär en viss hälsorisk för framför allt barn. Sommarstugeområden är extra utsatta. Ett tips är därför att vänta med att bada.
Stolparna som håller bryggorna på plats kan dessutom ha flyttats när vattnet stigit. De kanske inte ens syns över vattenytan, vilket förstås är en säkerhetsrisk. Dykning är tills vidare strängt förbjudet på alla kommunala badplatser.
Räddningstjänsten uppmanar föräldrar att se till att barnen inte leker i eller vid vattensamlingar på grund av strömning och vattendjup.
Det positiva är att vattnet under helgen hade börjat sjunka på många håll. I Eksjö sjunker vattnet i något stagnerad takt. Under lördagen hade vattennivån i Eksjöån sjunkit med tio centimeter. En barriär är byggd vid Petrigatan och Grenadgatan i Eksjö. Västerlånggatan i Eksjö har öppnats upp för trafik igen.
Men några fastigheter länspumpades fortfarande under helgen.
I Bruzaholm är den delade bäcken ovan samhället som rann åt fel håll, nu åtgärdad.Vattnet leds till baddammen. Det var igår mycket mindre flöde i brunnar vid Folkets hus.
I Ingatorp sjunker också vattennivån under lördagen. Högre vallar är byggda och pumparna försökte hålla undan vattnet från Solgården. Menvid 22-tiden igår kväll kom ytterligare 25 millimeter nederbörd i form av både regn och hagel. Det resulterade i vatten rann in i Solgården igen.Men det var så lite att det kunde skrapas ut. Läget var igår förmiddag under kontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om