"Värre än vi trott"

Det är framförallt två saker som gör att Alliansen ställer sig avvaktande till att gå in med medel för att renovera och rusta upp Hjältevadshallen. Det ena är kostnaderna som tros bli 3,5 miljoner kronor totalt och det andra är tillgången till sporthallarna i Ingatorp och Mariannelund. Men Hjältevads och Mariannelunds IS menar att det inte finns tillräckligt med tider i de andra hallarna och att det enda alternativ som återstår om inte kommunen går in är rivning. I veckan hölls möte om framtiden.

De stora åtgärderna som behövs för att få Hjältevadshallen till ett okey skick gör att kostnaderna glider iväg och med de även kommunens vilja att skjuta till pengar. Foto: Ivonne Svahn

De stora åtgärderna som behövs för att få Hjältevadshallen till ett okey skick gör att kostnaderna glider iväg och med de även kommunens vilja att skjuta till pengar. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-10-08 09:00

I torsdags kväll hölls ett möte mellan kommunen, Hjältevads och Mariannelunds IS (HIS-MAIS) och Hjältevads samhällsförening. Mötet var tänkt att både informera om situationen och även att diskutera möjligheter. Det var en förfärad ordförande för tillväxt- och utvecklingsnämnden på Eksjö Kommun som klev innan för sporthallens gula väggar.

– Jag blev inte glad, berättar Björn Alm.

– Om jag var fundersam innan är jag ännu mer fundersam nu. En del av träet är rötskadat och det har runnit vatten längs ena långväggen. Delar av väggen är uppbruten och värmesystemet är gammalt. Blir det kallt i vinter kommer inte hallen att kunna användas alls. Så förutom lagningen av taket behövs, nytt golv, ett nytt ventilationssystem och ett nytt värmesystem.

Vill ej ta över

Alliansen har sedan tidigare ställt sig avvisande både till att gå in och ta över hallen och till att skänka pengar till renoveringen. Dels beror det på summorna som ett sådant projekt skulle innebära. De beräknade kostnaderna tros totalt ligga på 3,5 miljoner under en femårsperiod.

– Vi måste nog ta oss en funderare. Vi skulle vilja ha ett sakligt utlåtande om kostnaderna. En kostnadsbudget kan ändras om man får in faktiska anbud. Men som det ser ut nu är det inte billigt.

Plats i andra hallar

Ytterligare en anledning till att kommunen är avvaktande är att den inplanerade verksamheten i hallen enligt dem skulle kunna få plats i Ingatorp och Mariannelunds sporthallar. Därför menar de att det är svårt att motivera en så pass stor investering. Men slutsatsen om att det finns tillräckligt med tider i de två andra hallarna håller inte HIS-MAIS med om. Utan de påvisar det motsatta.

– Så många barn som det är går det inte att få in dem i de övriga hallarna, vi har redan kollat upp det och det finns inte plats. Idrottsföreningen har 170 till 200 barn och ungdomar totalt, berättar ledamot i föreningens styrelse Per Larsson.

– Under hösten har vi innebandy, boxercise, två olika grupper med fri aktivitet och två grupper med bordtennis.

Viktigt för ungdomarna

Enligt Per är hallen en oerhört viktigt del i utbudet för det unga på orten och för deras skull hoppas de på att kommunen kommer att gå in och stödja.

– Jag tycker att det måste lösa sig. Det handlar inte bara om lönsamhet utan om att barn och unga ska få en värdefull fritidssysselsättning på orten Hjältevad. För dem finns det ett behov av hallen som träffpunkt, det finns inte många andra lokaler som de kan vara i.

Inget slutgiltigt beslut

Ännu har inte ett slutgiltigt beslut tagits men själv tror inte Björn att kommunen kommer att ändra sig och ta över hallen om inte den ekonomiska bilden radikalt ändras. Däremot ser han gärna för de ungas skull att situationen löser sig.

– Vi får titta på hur vi kan lösa det, hallen är av vikt för ungdomarna.

Eftersom kommunen inte är ägare är det inte dem som i slutändan beslutar om nedstängning. Men effekterna av deras beslut kommer ändå vara avgörande då ägare HIS-MAIS inte har de finansiella musklerna att iordningställa hallen.

– Alternativet är rivning. Föreningen har inte haft den ekonomiska möjligheten att göra de stora jobben, menar Per.

Hoppet lever

Om inte något händer snart riskerar hallen att gå i graven men hos HIS-MAIS lever hoppet ännu kvar.

– Vi hoppas i långa loppet få hjälp att renovera och upprusta hallen. Men det är den vattenskada som pågår som måste åtgärdas i första hand. Höstregnen är på väg och med varje droppe som faller på taket kommer det mer fukt ner i väggen, det är oundvikligt. Sedan hoppas vi slippa ansvaret för hallen, vi vill inte hålla på med det organisatoriska utan vill fokusera på ungdomarna istället för på fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om