Vårvandring i fädernas spår

Vårvandringen i Ingatorps socken härom dagen kom att få stor uppslutning. Ett 50-tal personer besökte tillsammans gårdar och torpställen i socknen.

Många deltog i vårvandringen i Ingatorp.

Många deltog i vårvandringen i Ingatorp.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-05-11 06:23


Hembygdsföreningen i Ingatorp bjöd in till en vårvandring för 18:e gången i rad. Ordföranden Margareta Thorsson kunde glädjande konstatera att det ändå fanns utrymme för många fler vandringar framöver, då åtskilliga platser ännu ej fått besök.
Evenemanget lockade sockenbor och flera långväga utflyttade, men även de som på något sätt haft anknytning till platserna eller de som bott där.

Överförmyndare
Vandringen inleddes i Pukulla Nybygget. Man vet inte om gården var ett Nybygge på 1600-talet eller om det var ett nybygge på ett tidigare bygge.
Klart är dock att dagens huvudbyggnad flyttats en liten bit men att själva stommen är från 1800-talet. På 1800-talet bodde tolv arrendatorfamiljer på gården. 1894 kom en stabil ägare och gården har sedan dess stannat kvar i släkten. Algot Freijd är en av de mer kända. Han var överförmyndare och nämndeman vid tinget och har genom åren hjälpt många bönder med deras deklarationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om