Vattenproverna har kommit

De första vattenproverna tagna i kommunens sjöar har kommit. Bakterier som kan orsaka diarré har hittats i bland annat Spilhammar. Men Moväntabadet är ännu värre drabbat.

Vattnet i Spilhammar är inte rent visar kommunens första vattenprover. Om tre veckor tas det nya. Foto: Ivonne Svahn

Vattnet i Spilhammar är inte rent visar kommunens första vattenprover. Om tre veckor tas det nya. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-07-09 06:56

- Vi kanske måste stänga av badplatsen, säger Peter Karlsson på kommunens fritidsavdelning.
Peter Karlsson konstaterar att det i stort sätt ser ganska bra ut i kommunens sjöar.
Men vissa ska man ändå undvika att bada i.
Proverna från Södra åsjön, Spilhammar, visar att vattnet där har värden som ligger på gränsen för om det är okej att bada där eller inte.
- Jag har valt att lägga den på listan över de osäkra sjöarna. Men vattnet i Spilhammar kommer nog att rena sig ganska snabbt, säger Peter Karlsson.
Han förklarar att det finns sex sjöar i kommunen som är betydligt värre drabbade: Hjälten, Ingatorpssjön, Hunsnäsen, Moväntabadet, Försjön och Ingarpssjön.
Värst drabbat är Moväntabadet, där vattnet visade sig vara så smutsigt att kommunen redan på onsdag kommer åka dit för att ta nya prover.
Vattnet i de andra sjöarna kommer det inte att tas prov på förrän om tre veckor.
- Det fungerar nämligen så att vi inte kan slänga i en tablett eller liknande som renar vattnet. Det är bara att vänta på att bakterierna försvinner av sig själv, säger Peter Karlsson.
Kommunen kommer att göra prover med tre veckors mellanrum, med undantag från Moväntabadet där beslut kommer att fattas efter nästa provresultat.
- Om värdena fortfarande är dåliga på onsdag så kanske vi måste stänga av Moväntabadet. Vi har redan varit och pratat med personalen på badplatsens reception.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om