Vattnet sjunker undan

Vattennivån slutade natten till onsdagen att stiga och vattnet började sakta att sjunka undan. Situationen i Ingatorp och i Pauliström var på onsdagen stabil. Senare på dagen upptäcktes att en fördämning vid Flenshult vid Flen riskerade att brista.

Vägen vid Buskebo spolades bort helt. På onsdagen höll en fördämning i intillliggande Flen vid Flenshult på att brista. Foto: Alf Tagesson

Vägen vid Buskebo spolades bort helt. På onsdagen höll en fördämning i intillliggande Flen vid Flenshult på att brista. Foto: Alf Tagesson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-07-12 04:07


På tisdagen var situationen kritisk i Pauliström då vattenmassor tryckte på dammarna. Kvarndammen rann över och risken fanns att dammen skulle kunna ge vika om vattnet började äta på dammfästet. Mängder med sandsäckar las på för att dammen inte skulle ge vika. Dessutom byggdes en skyddsvall vid en av fabrikslokalerna.

Ytterligare en vall
På kvällen byggdes ytterligare en skyddsvall mot fabriken innanför den tidigare, för säkerhets skull, ifall den första skulle brista.
Orsaken var att strömfåran passarade en kurva med stora krafter från vattnet som följd.
På onsdagen forsade vattnet fortfarande med stor kraft i damm- och åsystemen.
Insatsledare Bruno Pilåsen var dock lugn.
- Det är stabilt. Vi gjorde förebyggandeåtgärder igår och nu avvaktar vi. Dammfästena rinner fortfarande över men Bellen sjunker.
- Sjön har sjunkit två centimeter men ligger fortfarande sex centimeter högre än vattendomen.

Riskerade brista
Senare på dagen hotade dock en fördämning i Flen i höjd med Flenshult att brista. Något som skulle få konsekvenser längre nedströms där nivån fortfarande ökade.
Bergskross fylldes i för att hindra att fördämningen brast.

Ingatorpssjön
I Ingatorp började vattenmassorna sakta sjunka undan natten till onsdagen.
- Det ser jättebra ut. Det har sjunkit fem, sex centimeter i Ingatorpssjön (senare på dagen rapporterades om nio centimeter) i natt och vattennivån i Mariannelund har sjunkit så just nu ser vi inget hot. Nu ska vattnet sjunka undan, så vi kan återställa området, säger jourhavande befäl Bernt Westerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om