Vill analysera hur pendling sker

Anders Gustafsson (m) vill att Eksjö kommun genomför en arbetsmarknadsanalys för att kunna utveckla kommunikationerna bättre över länsgränsen mot Kalmar län.

Eksjö/Mariannelund2010-09-30 06:30

I en motion till kommunfullmäktige hänvisar Anders Gustafsson till den av landstinget och av länets kommuner fastställda Regionala utvecklingsplanen för länet. I denna konstateras det att kommunikationer är av avgörande betydelse för utveckling av regionen. I det fallet handlar det om allt från godstransporter och vägunderhåll till kollektivtrafik.
Ett arbete för en eventuell gränsdragning mellan de regionala och det lokala ansvaret för trafiken har också påbörjats.

Rundare län
För att uppnå målsättningarna om ett "rundare län" i utvecklingsplanen anser Gustafsson att den framtida regionala trafiken inte enbart ska begränsas att binda samman kommunernas huvudorter utan han vill även blicka utanför länet.
- För utveckling i länets gränstrakter krävs bra förbindelser även till orter utanför länet, menar han.
Ett exempel är Mariannelund där många boende reser till jobb eller har olika ärenden till Vimmerby och till Hultsfred.
Analys
- För att få ett underlag till en politisk bedömning av trafikpolitiska insatser över länsgränsen behövs en analys av arbetsmarknadspendling och övriga resvanor i Eksjö, Hultsfreds och Vimmerby kommuner, anser han.
- En viktig frågeställning att besvara är om Mariannelund och östra Eksjö kommun ingår i Jönköpings arbetsmarknadsområde eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om