Vill miljöcertifiera alla skolor

Alla skolor i Eksjö kommun ska miljöcertiferas senast 2020. Detta är förslaget som eleverna Felicia Bylund och Malena Eriksson kommer att överlämna till kommunfullmäktige.

Eksjö/Mariannelund2011-04-19 06:17

- Lyckas vi med detta sätter vi grunden till ett helt nytt miljötänkande inom skolan, säger Bengt Koltman, lärare vid Eksjö gymnasium.
Felicia och Malena har under sista året vid Eksjö Gymnasium valt att under kursen projektarbete titta närmare på vad skolorna i kommunen kan göra för att bli mer miljöinriktade.

Kortare transporter
- Det vi vill är dels att skolan enbart ska köpa in närproducerad mat eftersom detta skulle innebära mindre transporter, vilket innebär att koldioxidutsläppet i Sverige skulle minska drastiskt.
Förutom detta föreslår tjejerna att kommunen ska satsa mer på att odla mer fisk i närområdet. Detta eftersom fiskar är växelvarma vilket innebär att de kräver mindre energi än köttdjur. De vill också att skolan ska satsa mer på rotfrukter och grönsaker av samma anledning.

Skolmaten centralfråga
- För att minska energiförbrukningen ytterligare när det gäller skolmaten som är centralfrågan i hela projektet tycker vi att skolorna enbart ska erbjuda vegetariska rätter två gånger i veckan.
I sitt förslag skriver Felicia och Malena att de vill se en bättre förvaring och kvalité av maten vilket man får genom köpa i mindre kvantitet än vad som köps idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om