Vill skapa plan för Lilla torget

Lilla torget i Eksjö ligger ganska anonymt längs med gågatan i Eksjös gamla stad. Alliansen vill att en plan att utveckla torget och lokalerna intill tas fram. Socialdemokraterna anser däremot att det är onödigt och ett resursslöseri.

Ambitionen finns att utveckla Lilla torget till en mötesplats men åsikterna går isär hur det ska ske. Lilla torget har varit en populär plats för skådespel och underhållning. Bilden är från en krönikespel. Foto: Arkiv

Ambitionen finns att utveckla Lilla torget till en mötesplats men åsikterna går isär hur det ska ske. Lilla torget har varit en populär plats för skådespel och underhållning. Bilden är från en krönikespel. Foto: Arkiv

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-11-24 12:30

Turistbyrån och kontaktcenter som kallas för Infocenter har lokaler vid Lilla torget. Nästa år flyttar turistbyrån till Eksjö museum och kontaktcenter hamnar i sin tur i förvaltningshuset.

Lokalerna blir tomma samtidigt som kommunen tror att antalet butiker successivt kommer att minska framöver. I det hänseendet lutar man sig åt forskning, trender och planering av städer som pekar på en sådan utveckling på grund av ökad e-handel.

Samtidigt pekar trenden på en vilja av fler samlingsytor i staden.

Trädäcket som byggdes efter branden mitt i Gamla stan har exempelvis varit en uppskattad mötesplats.

Kommunstyrelsen har sedan tidigare gett förvaltningen i uppdrag att i samråd med Eksjöbostäder och Eksjö stadsutveckling, ta fram förslag hur Lilla torget med kringliggande fastigheter kan utvecklas till en mötesplats. Det ska redovisas för kommunstyrelsen i februari nästa år.

Utvecklingsplan

Kommunstyrelsen ska ta beslut om förvaltningen ska arbeta fram en utvecklingsplan för området.

- Lilla torget används inte så mycket men då Infocenter frigörs ser vi området som ett utvecklingsområde, säger Annelie Hägg, (C) ordförande i ledningsutskottet.

En arbetsgrupp är tänkt att bildas med både tjänstemän från olika verksamheter och politiker.

Ambitionen är att få så bra verksamheter som möjligt för att kunna utveckla området till en mötesplats.

En av de verksamheter som isåfall räknas få en viktig roll är föreningen Eksjö stadsutveckling som arbetar just med att utveckla stadskärnan.

- Det är ett övergripande arbete som berör flera verksamheter, förklarar Annelie Hägg.

Resursslöseri

Alliansens förslag stöds dock inte av socialdemokraterna:

Socialdemokraterna säger att man inte har något emot att utveckla Lilla torget, tvärtom. Man ser det däremot inte som den viktigaste punkten på kommunens dagordning. Man anser helt enkelt att det finns betydligt mer akuta och viktigare frågor som bör hanteras i nuläget.

- Att koppla samman Lilla torgets utveckling med Eksjöbostäders fastighet, där kommunen idag hyr lokaler, som om att de är två delar beroende av varandra, tycker vi är fel, menar socialdemokraterna Diana Laitinen Carlsson, Bo Bergvall och Lennart Gustavsson.

- Att bilda en utvecklingsgrupp som ska bestå av tjänstemän och politiker, anser vi vara helt onödigt och ett resursslöseri, både med tid och faktiska kostnader.

En sak i taget

Man hänvisar till att Lilla torget funnits med i stadsbilden i 600 år och inte går att jämföra med det trädäck som byggdes i Gamla stan efter branden.

- Det är tveksamt om Lilla torget någonsin kommer att få samma dragningskraft och det kanske inte heller är behövligt, säger man men tycker däremot att en uppfräschning av torget är nödvändigt. Det är dock ett uppdrag för kommunens arkitekt med kollegor, konstaterar socialdemokraterna.

Vad gäller Eksjöbostäders fastighet så anser man att kommundirektören bör ha en dialog med fastighetsbolaget.

- Enligt vår mening är det bolaget som hyr ut sina lokaler och väljer vem man vill hyra ut till. Kommunen ska inte syssla med att hyra ut sina hyrda lokaler i andra hand och ska inte aktivt påverka vem som ska få hyra, anser socialdemokraterna.

Socialdemokraterna lyfter inte frågan kring torget som högprioriterad och vill att man ska fokusera på en sak i taget. I det fallet hänvisas till Stora torget och den plan som tagits fram för det.

Man vill också avvakta till dess att den byggnad som ska byggas upp efter branden är klar. Den kommer ha handelslokaler i bottenplanet och socialdemokraterna anser att man bör vänta och se vilka som vill etablera sig i den fastigheten innan man engagerar sig i frågor kring Lilla torget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om