Vimmerby nobbar VA-samarbete med Eksjö

Eksjö kommun ska bilda ett nytt så kallat verksamhetsområde för vatten, avlopp och dagvatten vid Spilhammar. Inför detta har Vimmerby kommun fått frågan att ansluta sig men här väljer man att tacka nej. I alla fall i nuläget.

När Filmbyn Småland nu ska byggas har ett nytt verksamhetsområde för vatten och avlopp aktualiserats för Spilhammarområdet. Det innebär att vissa fastigheter måste ansluta sig. Bilden är en flygbild över området med fokus på Filmbyns placering.

När Filmbyn Småland nu ska byggas har ett nytt verksamhetsområde för vatten och avlopp aktualiserats för Spilhammarområdet. Det innebär att vissa fastigheter måste ansluta sig. Bilden är en flygbild över området med fokus på Filmbyns placering.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-11-01 08:00

Eksjö kommun är i färd med att bilda ett verksamhetsområde för vatten, avlopp och dagvatten.

Enligt lagen om allmänna vattentjänster är kommunen skyldig att erhålla dessa tjänster.

Det som högaktualiserat frågan är byggandet av Filmbyn i utkanten av Mariannelund, vilken kommer att kräva sina resurser i vatten och avlopp.

På Spilhammars camping finns behov att uppgradera avloppet. I området finns ett antal fastigheter, främst fritidshus.

Processen som nu pågår har varit föremål för olika åsikter.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade redan i mars att man ansåg förutsättningarna i lagen var uppfyllda för ett nytt verksamhetsområde.

Frågan remitterades till Eksjö Energi. I ett yttrande valde man att inte förordna ett verksamhetsområde, på grund av den låga täckningsgrad för finansiering som en sådan utökningskulle innebära.

Samarbete med Vimmerby

Vid sitt senaste sammanträde beslutade samhällsbyggnadsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att besluta om ett nytt verksamhetsområde, vilket innebär att aktuella fastigheter blir anslutna till det kommunala va-nätet.

Det innebär samtidigt att det tillkommer utgifter för de som måste ansluta sig.

- Det kan finnas fastighetsägare som har invändningar mot det här, eftersom det kostar pengar, säger Mats Danielsson i samhällsbyggnadsnämnden.

Barnfilmbyn och Spilhammar ligger bara meter från gränsen till Vimmerby kommun. På andra sidan kommungränsen finns flera permanentboenden och fritidshus som ligger i direkt anslutning till Spilhammar.

Eksjö kommun tycker det vore bra om också de anslöts sig till det nya verksamhetsområdet. Det skulle sänka kostnaderna.

Vimmerby kommun har tillfrågats av Eksjö Energi men härifrån har intresset varit ganska svalt. 

- Det ligger så få fastigheter på Vimmerby kommuns sida så det skulle bli så hiskeligt dyrt för dem att ansluta sig. För att bilda ett verksamhetsområde ska man ha ett visst antal fastigheter och det är så få, säger Göran Nilsson, va-chef vid Vimmerby Energi & Miljö.

Kanske sen

Sex-sju hus nämns som en siffra men exakt hur många fastigheter som i slutändan skulle kunna bli aktuella är oklart. Det väntas utredas men Vimmerby lär inte välja att haka på Eksjö i nuläget.

Utredningsingenjör Stefan Larsson säger att bolaget har områden i Vimmerby kommun i sin va-plan, som är prioriterade, och där finns inte Spilhammarområdet med.

- Vi måste ta det i turordning. Spilhammarområdet är inte ointressant för oss men det kommer inte bli aktuellt inom ett antal år, säger han.

Om lösningen blir en kommunal va-anläggning för Vimmerbys del, lär Vimmerby kunna haka på längre fram om man så önskar. Eksjö har för avsikt att bygga sitt va-nät så det finns stor kapacitet för fler att ansluta sig i framtiden.

Eksjö kommunstyrelse tar upp frågan om verksamhetsområde vid sitt sammanträde på tisdag. Kommunfullmäktige fattar beslut i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om