Vimmerbybor hade änglavakt

I september förra året inträffade en svår olycka utanför Eksjö. Flera blev allvarlig skadade. I den ena bilen färdades fyra kvinnor varav två från Vimmerby. Över ett år senare ställs bilisten i en av bilarna inför rätta för bland annat vårdslöshet i trafik.

Ett svår olycka utanför Eksjö där en person blev förlamad får sitt rättsliga efterspel. Foto: TT

Ett svår olycka utanför Eksjö där en person blev förlamad får sitt rättsliga efterspel. Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-10-26 07:45

Det var den 28 september förra året, en kväll mitt i veckan, när larmet kom in om en allvarlig olycka väster om Eksjö i höjd med golfbanan. Två bilar kom från varsitt håll när en bil som kom från Eksjöhållet, kom över på fel vägbana och rammade en bil som kom på motsatt vägbana.

Vittnen som kom bakom olycksbilen har vittnat om hur de såg bilen komma i hög hastighet innan den fick sladd och studsade iväg.

En omfattande räddningsinsats drogs igång för att ta hand om alla skadade.

Två personer skadades mycket allvarligt och sju personer fördes med ambulans till Ryhov i Jönköping och Höglandssjukhuset i Eksjö.

I den bilen som kom från Nässjö färdades fyra kvinnor, varav en mor och dotter, 45 och 18 år från Gullringen. De andra två var hemmahörande i Växjö och Emmaboda. Samtliga kunde lämna sjukhuset någon dag senare.

Svåra skador

Värre gick det för de som satt i den bil som orsakade olyckan. För dem bedömdes läget dagen efter olyckan stabilt för en och mycket allvarligt för de resterande två.

Den som skadades allvarligast fick fraktur på halskotpelaren, stötskada på högra lungan, blödning på lever och mjälte, fraktur på bäckenbenet, lårben och höger skenben, skada på kotkroppar i bröstryggen och ländryggen, stötskador i hjärnan, syrebrist i njurarna med njursvikt och smärta.

Mannen sitter idag i rullstol då han är förlamad i båda benen. Han har även upphävd funktion för tarm- och blåskontroll.

Föraren av bilen som orsakat olyckan, är skriven i Kvillsfors-bygden i Vetlanda kommun.

Den här veckan ställdes han inför rätta i Eksjö Tingsrätt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Väjde för djur

Åklagaren menar att mannen som är i dryga 30-årsåldern i väsentlig mån brustit när det gäller uppmärksamhet, att han haft en för hög hastighet med hänsyn till rådande väglag och att han kört en bil som haft flera slitna däck. Tre av däcken var så utslitna att de inte var godkända.

Som ett alternativ till vårdslöshet har åklagaren lyft fram brott mot fordonsförordningen då däcken var otillräckliga.

Mannen ställdes även inför rätta för vållande till kroppsskada men nekar själv till brott.

Vid förhören i tingsrätten hävdade mannen, enligt Smålandstidningen, att ett djur sprungit upp på vägen och att han väjt för det. Något som inte kan styrkas av vittnen.

Hans advokat pläderade, enligt Smålandstidningen, att han inte körde för fort då han var medveten om att det fanns kameror och att däcken var okey när han satte på dem på våren.

Dom meddelas senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om