Vitet på 100 000 kronor allt närmare

Huset bågnar innan vintern.

Den gamla kyrkan vid Parkgatan börjar bågna allt mer.

Den gamla kyrkan vid Parkgatan börjar bågna allt mer.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-11-10 05:06


Föreläggandet om ett vite på 100 000 kronor om den gamla kyrkan och ungdomslokalen på Parkgatan/Centralgatan inte rivs ligger kvar. Tidsfristen går ut den här månaden men ännu står byggnaden kvar.

Ärendet med den gamla kyrkobyggnaden invid en av infarterna till Mariannelund är en långdragen och segdragen historia.

- I början handlade det bara om takpannor som riskerade att ramla ner men sedan har det blivit ett allt större ärende, eftersom byggnaden har tillåtits förfalla, säger byggnadsinspektör Malin Larsson på Eksjö kommun.

Fastigheten har under den här tiden bytt ägare flera gånger
Löften har getts om åtgärder men inga sådana har skett. När huset fick en ägare i Georgien kunde kommunen inte nå denna med information eller krav.

Det enda som hände var är att fastigheten bytte ägare igen.

En ny ägare från Georgien ska enligt kommunen inte riktigt ha förstått vad han skrivit på eller blivit ägare till.

Beslut om vitesförläggande har tagits men lagom till kommunen beslutat om skarpt läge i våras bytte fastigheten ägare igen.

Senaste ägaren är en kvinna från Höglandet som i våras lovade att fastigheten skulle rivas.

När förfallet 2014 blev farligt även för allmänheten, då huset ligger precis invid en trottoar och gata, togs takpannorna mot vägen bort av kommunen. Det gjordes inför arbetet med gång- och cykelvägen, för att arbetet skulle kunna bedrivas säkert.

Med tegelpannor på ena sidan men inte den andra har huset börjat bågna. Skadegörelse och krossade rutor har kompletterat förfallet ytterligare.

Den nya ägaren fick en kort smekmånad men bara efter några veckor fick hon överta ett föreläggande om vite på 100 000 kronor om huset inte revs inom sex månader. Beslutet togs av samhällsbyggnadsnämnden i april.

Läs mer i tisdagstidningen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om