”Vore katastrof med vindkraftpark här”

Vindkraftparken i Bruzaholm har väckt starka känslor hos flera av invånarna i närområdet, som menar att parken kommer förstöra både naturen och djurlivet och framför allt omgivningen för de boende.

Peter Stubbe Teglbjaerg är stark motståndare till Vattenfalls planerade vindkraftpark som han menar kommer ligga nära hans familjs sommarstuga i Passamålen. Foto: Jenn Hultberg

Peter Stubbe Teglbjaerg är stark motståndare till Vattenfalls planerade vindkraftpark som han menar kommer ligga nära hans familjs sommarstuga i Passamålen. Foto: Jenn Hultberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-04-24 12:35

– Det vore katastrof, säger Peter Stubbe Teglbjaerg vars familj haft sommarstuga i Passamålen i 40 år.Jag hoppas fortfarande att det inte blir någon vindkraftpark i området, men om det blir så kommer flera i familjen att lämna sin del i sommarstugan.
Vad ser du som det största problemet om Vattenfall anlägger en vindkraftpark i Bruzaholm?
– Bara från vår sommarstuga kommer vi se 19 stycken vindkraftverk som är över 200 meter höga. Det kommer även att vara mycket höga ljud.

Enligt Vattenfall ska vinkraftverken inte överstiga 40 decibel.
– Men när de har gjort den beräkningen har de räknat på en viss luftfuktighet och ett visst väderlag. När det är kallt och hårt i marken blir ljudet ett helt annat, säger Peter Stubbe Teglbjaerg, som även har startat en protestgrupp i sociala medier mot vindkraften.
– Det skulle förstöra hela skogen och dess vildmarkskaraktär, fågellivet och omgivningarna skulle förstöras. Vi är väldigt många som är emot det här bygget, medan få är för det. Jag kommer överklaga i varje instans som går.

Hur ser du på argumentet att vindkraft vore bra ur miljösynpunkt?
– Det är det inte. Sveriges energiförsörjning har redan i stort sett låga koldioxidutsläpp. I Danmark där vi bor har vi däremot mycket fossilbaserad elproduktion, så där är det bra att man har börjat med vindkraft, säger Peter Stubbe Teglbjaerg.

Ingegerd Bills på Vattenfall säger att det oftast finns personer som är emot vindkraft när det ska byggas i närheten av deras bostäder. Hon menar dock att bolaget tar hänsyn till de närboende.
– Naturligtvis skulle vindkraftverken synas. Men vi har tydliga regler för ljud och skuggning. Ljudet får inte överstiga max 40 decibel och skuggning av en bostad är reglerat till max åtta timmar per år. Vattenfall håller i sin ansökan ett avstånd på 800 meter till närmsta hus, säger hon.

– Det är viktigt för framtiden och för miljön att vi går mot mer förnybar energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om